skip to Main Content
Menu
Drugshandel In De Voetbalkantine Schering En Inslag

Drugshandel in de voetbalkantine schering en inslag

Meer dan 70 amateur voetbalverenigingen zien veel signalen van criminaliteit en drugshandel op en rond de club. Bestuursleden zitten vaak met de handen in het haar en weten niet hoe ze hiermee om moeten gaan. Het gaat niet alleen om het verhandelen van drugs, maar ook om geldschieters die anoniem willen blijven en grote sommen cash geld van schimmige sponsors.

Door een enquête van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws onder 386 amateur voetbalclubs is het balletje gaan rollen. Een eerste duidelijk signaal dat een hoop voetbalverenigingen door het hele land in handen zijn of onder invloed staan van criminelen. Vergelijk het met garderobes in het uitgaansleven die in handen zijn van het criminele circuit of witwaspraktijken in andere winkels, bedrijven of etablissementen.

Signaleren

Drugs is natuurlijk uit den boze op sportverenigingen waar veel kinderen rondlopen die hier veilig hun sport willen beoefenen. Natuurlijk willen voetbalclubs hier het liefst ver weg van blijven en niet mee geassocieerd worden. Toch gaat het regelmatig fout. Veel amateur sport- en dus ook voetbalverenigingen kampen met financiële problemen en een vrijwilligerstekort. Wanneer een sponsor zich dan meldt met een hele zak geld, kan het aanbod te verleidelijk zijn. Het gaat in de meeste gevallen om signalen van criminele activiteiten. Toch moeten dan de alarmbellen al gaan rinkelen. Voordat je het weet is je club in handen van criminele organisaties.

Van clubliefde naar faillissement

Vanuit liefde voor de club grote geldbedragen aannemen van onbekende bronnen is dus geen goed idee. De club kan er maar zo aan ten onder gaan als blijkt dat de financiële middelen uit criminele hoek komen. Daarom is het zo belangrijk om het bestuur van amateurclubs hierin mee te nemen en te vragen om alertheid van leden, het bestuur en de vrijwilligers. Bestuurders van voetbalclubs vertellen aan RTL Nieuws dat ze het lastig vinden om dit thema bespreekbaar te maken op de club. Een derde van de ondervraagden geeft aan überhaupt nooit over criminele inmenging te praten.

KNVB

De KNVB is echter nog niet overtuigd van de aard en de omvang. Wel zeggen ze het onderzoek en de signalen op te pikken en serieus te nemen. Wel geeft de KNVB aan niet actief op clubs af te stappen, maar dat voetbalverenigingen met problemen of belangrijke signalen van criminele activiteiten bij hun aan kunnen kloppen. Ook is er de wens vanuit de KNVB dat gemeente, ministeries en politie meer onderzoek doen en actie ondernemen om criminaliteit op voetbalverenigingen uit te bannen. Dan zijn de ogen en oren op de club des te belangrijker om problemen te signaleren en vervolgens samen op te trekken tegen deze ‘clubcriminelen’.

De vragenlijst is inmiddels verstuurd naar 1968 voetbalclubs, waarvan 386 de hele vragenlijst hebben ingevuld. Met tientallen clubs sprak de onderzoeksredactie uitgebreider.

Lees meer op rtlnieuws.nl (Bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top