Home Drugs Eerst de wiet, nu de Magic Mushrooms? De decriminalisering van de paddo’s verspreidt zich.

Eerst de wiet, nu de Magic Mushrooms? De decriminalisering van de paddo’s verspreidt zich.

door drugsinc

Eerst de wiet, nu de Magic Mushrooms? De decriminalisering van de paddo's verspreid zich.

Terwijl cannabislegalisatie zich over de hele wereld verspreidt, probeert een ander geestverruimend medicijn op zijn sporen te volgen: paddo’s.

Denver stemde in mei om de schimmel te decriminaliseren die psilocybine bevat, een psychedelische stof gepopulariseerd door tegencultuur uit de jaren ’60. Oakland, Californië volgde een paar weken later de leiding van Denver en Oregon probeert een soortgelijke maatregel op de stemming voor 2020 te krijgen.

Volgens advocaten hebben paddenstoelen een onbenut medisch potentieel dat zo groot zou kunnen zijn als cannabis, met name voor de behandeling van depressie en verslaving. De Amerikaanse Food and Drug Administration verleende in oktober de status van “doorbraaktherapie” aan Compass Pathways Ltd. om het medicijn te testen op therapieresistente depressie, waardoor het ontwikkelingsproces werd versneld. Het in Londen gevestigde bedrijf zegt dat het nu bezig is met een grootschalige klinische proef in Europa en Noord-Amerika.

In de afgelopen jaren ontdekten onderzoekers van de Universiteit van New York dat psilocybine een “snelle en langdurige” vermindering van angst en depressie veroorzaakte bij patiënten met levensbedreigende kanker. En psychiaters aan de Johns Hopkins University ontdekten dat paddenstoelen mensen kunnen helpen stoppen met roken. Een andere studie vond dat psychedelica ook kan helpen bij alcoholafhankelijkheid.

“De medische en therapeutische toepassingen worden onweerlegbaar in een wereld waar depressie een van de meest gediagnosticeerde aandoeningen is,” zei Ronan Levy, een voormalig executive bij Aurora Cannabis Inc. en mede-oprichter van Field Trip Ventures, een startup in Toronto dat gericht is op therapeutische psychedelica waaronder paddestoelen.

Levy gelooft dat het slechts een kwestie van tijd is voordat anderen – inclusief veel voormalige cannabis executives – het potentieel van psychedelica beseffen en beginnen te zoeken naar investeerders. Op sommige gebieden begint de belangstelling al te groeien. Sanjay Singhal, de oprichter van Audiobooks.com, financiert onderzoek naar psilocybine en andere psychedelica, waaronder een geplande studie naar microdosering aan het Centre for Psychedelic Studies van de University of Toronto.

Als er niks meer over is

In tegenstelling tot cannabis wordt onderzoek naar de medische toepassingen van psilocybine echter beperkt door het feit dat het middel vrijwel overal illegaal is. In Denver, bijvoorbeeld, heeft het persoonlijke gebruik en bezit van paddenstoelen “de laagste prioriteit van de stad bij de handhaving van de wet” gemaakt, maar het verkopen en distribueren van het medicijn is nog steeds illegaal.

Dit was een uitdaging voor psychotherapeuten zoals Bruce Tobin, een geregistreerde klinisch adviseur in Victoria, British Columbia, die gespecialiseerd is in de behandeling van angst, depressie en emotioneel trauma.

Tobin heeft de Canadese overheid om een zogenaamde vrijstelling van afdeling 56 (1) gevraagd, die onderzoekers en artsen toegang geeft tot stoffen die verboden zijn krachtens de Controlled Drugs and Substances Act van het land. Hij gelooft dat ongeveer 3000 mensen in Canada lijden aan een einde aan hun leven te willen maken en niet reageren op andere behandelingen tegen depressiviteit.

“Dit is een groep mensen voor wie het letterlijk waar is dat ze niets meer te verliezen hebben en onze redenering is dat psilocybine voor deze specifieke mensen op dit moment een redelijke medische behandeling voor hen kan zijn,” zelfs voordat geavanceerde klinische onderzoeken zijn voltooid, hij zei.

‘Een beetje ongemakkelijk’

Tobin verwacht niet dat zijn verzoek succesvol zal zijn, maar is bereid om naar de rechter te stappen om de beslissing te nemen, net zoals marihuana-voorstanders deden in de belangrijke zaken die leidden tot de legalisatie van medische marihuana in 2001.

Hoewel hij de cannabis-uitspraken beschouwt als “extreem sterke juridische prioriteit” voor psilocybine, wil hij niet dat paddenstoelen dezelfde weg volgen naar legalisatie als wiet. De high van deze paddo’s gaat langer mee en kan veel intenser zijn dan cannabis en soms gepaard gaan met hallucinaties, misselijkheid en het risico van een “slechte trip”.

“Ik ben een beetje ongemakkelijk dat er veel ondernemers in Canada zijn die psilocybine als het volgende grote ding zien en ik wil dat ontmoedigen,” zei Tobin. Hij ziet het medicijn als een onderdeel van een doorlopend psychotherapieproces dat alleen moet worden uitgevoerd onder toezicht van een specialist, en is van mening dat sommige mensen nooit psychedelica zouden moeten nemen.

“Ik wil niet dat dit te letterlijk klinkt, maar tussen cannabis en psychedelica is het verschil een soort van vergelijkbaar als tussen conventionele en nucleaire wapens”, zei hij. “Ik zie psilocybine niet als iets dat legaal zal worden in Canada of dat het ooit zou moeten zijn.”

Lees meer op Bloomberg (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter