Legalisering van cannabis in Luxemburg: hoe staat het ervoor?

door Demi Inc.

Legalisering van cannabis in Luxemburg: hoe staat het ervoor?

Toen de regering aangaf het voornemen te hebben, om over te gaan tot legalisering van cannabis, wekte dit grote verbazing. Inmiddels is het al enige tijd vrij stil rondom dit onderwerp, wat niet betekent dat er achter de schermen niks gebeurt. 

Waar bevindt het legaliseringsproces zich op dit moment?

Zo zijn de plannen afgelopen mei in de Kamer van Afgevaardigden besproken. Vrijwel alle partijen zijn het er over eens dat de eerder gestelde strategie van criminalisering, de afgelopen jaren als een mislukking is aan te merken. En dat het hiertoe van belang is om over te gaan tot een andere strategie; namelijk die van legalisering. Deze mening wordt gedeeld door zowel de meerderheidspartijen, als de Piratenpartij en de Linkse Partij. 

De voordelen van legalisering

De Christelijk Sociale Volkspartij (CVS) bekijkt deze strategie echter met grote argwaan. Zij stellen vraagtekens bij het idee dat door legalisatie marktcontrole en kwaliteit zullen verbeteren. Daarnaast verwachten zij dat het gebruik van cannabis zal toenemen door legalisatie. 

De Democratische Partij daarentegen is van mening dat dit niet het geval zal zijn. Mede gebaseerd op ervaringen uit andere landen, waar legalisatie heeft plaatsgevonden. Zo is te zien dat vlak na legalisatie er een korte piek is, waarna het gebruikt weer afneemt en stabiliseert. 

De regering, in het bijzonder Minister van Volksgezondheid, Paulette Lenert, heeft aangegeven binnenkort met een officiële update te komen wat betreft de voortgang van het legaliseringsproces. Er is tot nu toe geen reden om het gehele project in twijfel te trekken, al zijn er wel nog wat vragen. 

De Minister verwelkomt ook binnenlandse kwekers, voor het verbouwen van medicinale cannabis. Tot op heden wordt alle medicinale cannabis nog geimporteerd vanuit Canada. Er liggen op dit moment plannen om een eigen label op te zetten, onder de naam; Good Manufacture Practice. Ook benoemde de Minister dat in het derde kwartaal van 2020 de legale cannabis markt, officieel de illegale heeft ingehaald. 

legalisatie cannabis luxemburg 2
Legalisering van cannabis in Luxemburg: hoe staat het ervoor? (afb)

Op dit moment is er door een meerderheid van de partijen een motie aangenomen, om over te gaan tot verdere legalisatie. 

Bronnen o.a. Canex, Bezinga, Swordstoday

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]