Luxemburg cannabiskoploper in Europa

door Team Inc.

2019-08-09-Luxemburg cannabiskoploper in Europa

Gaat Luxemburg haar voortrekkersrol op het gebied van cannabis waar maken? Dat is de grote vraag nu het cannabis, als eerste Europese land, wil legaliseren. Een grote stap voorwaarts die kan leiden tot een sneeuwbaleffect binnen Europa als het gaat om de legalisatie van cannabis.

Cathy Matheï (KU Leuven): “Ik hoop dat het voorbeeld van Luxemburg gevolg zal krijgen. Het maakt het makkelijker voor andere landen, want daar wordt nu al wat denkwerk verricht voor een goed wettelijk kader. Wanneer Luxemburg een goede regeling uitwerkt, kan dat ook andere landen over de streep trekken.” Zo is te lezen op het Belgische De Morgen.

Onduidelijk beleid

In België is het bijvoorbeeld niet duidelijk wat er nu wel en niet mag. Justitie treedt op tegen cannabisgebruik en ook zijn er GAS-boetes. Echter is het niet helemaal verboden, omdat dat het gebruik voor jongeren alleen maar zou stimuleren en interessanter zou maken. Wordt het niet eens tijd dat er een lijn getrokken wordt? Ook in Nederland blijven de grenzen vaag. Verkoop in coffeeshops wordt gedoogd, maar telen is verboden. Alle aanvoer van cannabis en hasj gebeurt vooralsnog dus via de achterdeur.
Daar lijkt met het wietexperiment verandering in te komen, maar waarom volgen we niet direct de weg naar volledige legalisering? In Luxemburg is straks alles gereguleerd en is het pas vanaf een leeftijd van 18 jaar toegestaan om cannabis te kopen. Problematisch gebruik vindt vaak plaats op jongere leeftijd. Voor deze doelgroep zal je dus in moeten zetten op preventiecampagnes, net als met roken en drinken.

Toename in gebruik?

Zal volledige legalisering niet zorgen voor een toename in gebruik, vragen veel mensen zich af? Dat is zeker niet uit te sluiten. Feit blijft dat je door de juiste voorlichting over veilig gebruik en een goede wet- en regelgeving meer controle kan uitoefenen. In Luxemburg zal de overheid bijvoorbeeld cannabis verkopen via een agentschap. Echter is het nog niet helemaal duidelijk hoe het Luxemburgse cannabisbeleid er precies uit komt te zien. Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Absoluut niet.

Ook in Canada, dat als tweede land ter wereld cannabis legaliseerde, hebben ze te maken met zogenaamde kinderziekten. Een van de redenen om te legaliseren, was om de zwarte markt in te perken. Echter blijft er een groep gebruikers illegaal kopen, zodat deze handel blijft bestaan. Toch zijn er ook veel voordelen te noemen. Bijvoorbeeld de erkenning rond medicinaal gebruik en de overheid en de handel die profiteert van een bloeiende industrie.

Lees meer op demorgen.be (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]