MDMA-gebruik daalt en overig drugsgebruik stijgt in Europa

door Team Inc.

2022-03-18-MDMA-gebruik daalt en overig drugsgebruik stijgt in Europa

De sluiting van nachtclubs en bars tijdens COVID-19-lockdowns in Europa is waarschijnlijk de oorzaak van een aanzienlijke daling van het gebruik van partydrug MDMA vorig jaar, maar de consumptie van andere stoffen zoals cocaïne en cannabis bleef stijgen.

Uit een onderzoek naar afvalwater van bijna 45 miljoen mensen in 75 Europese steden, uitgevoerd door het in Lissabon gevestigde drugsagentschap van de Europese Unie (EMCDDA), bleek dat het gebruik van de meeste drugs, behalve MDMA, vorig jaar is toegenomen.

Europees drugsprobleem

Ongeveer de helft van de steden waar het onderzoek werd uitgevoerd, variërend van Barcelona tot Oslo, registreerde een toename van gedetecteerde residuen van cocaïne, amfetamine, cannabis en methamfetamine in afvalwater.
“De resultaten laten zowel een stijging als een verspreiding zien voor de meeste van de onderzochte stoffen, wat wijst op een drugsprobleem”, zei EMCDDA-directeur Alexis Goosdeel in een verklaring.

Een rapport van de Verenigde Naties uit 2021 toonde een grote toename van drugsgebruikers wereldwijd als gevolg van de pandemie. Het zei dat velen drugs gebruikten vanwege armoede, werkloosheid en ongelijkheid. MDMA was de enige stof waarvan de residuen in de meeste van de onderzochte steden afnamen, mogelijk als gevolg van het beperkte uitgaansleven tijdens de pandemie waar de drug vaak wordt geconsumeerd, aldus het EMCDDA.

Groter verspreidingsgebied van drugs

De studie toonde ook aan dat drugs nu gelijkmatiger worden gerapporteerd in Europese steden in vergelijking met voorgaande jaren toen er meer diverse geografische patronen werden waargenomen. Cocaïne blijft bijvoorbeeld het meest prominent aanwezig in West- en Zuid-Europese steden, maar wordt steeds vaker in Oost-Europa aangetroffen. Methamfetamine, van oudsher geconcentreerd in de Tsjechische Republiek en Slowakije, wordt nu gevonden in steden over het hele continent.

De studie zei dat het gebruik van cannabis minder werd beïnvloed door COVID-19-lockdowns dan andere drugs. In een rapport van vorig jaar zei het EMCDDA dat cannabisgebruikers via het darknet hun voorraad aan het inslaan waren om tekorten tijdens lockdowns te voorkomen.

Lees meer op Reuters (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]