Moeten artsen psychedelica kunnen voorschrijven?

door Team Inc.

antidepressiva-paddo-psilocybine

Vanaf juli mogen bevoegde psychiaters in Australië psilocybine voorschrijven aan patiënten met therapieresistente depressie. Dit komt niet uit de lucht vallen: de drug is een belangrijk ingrediënt in wat de psychedelische renaissance wordt genoemd – een heropleving van de publieke belangstelling voor, en onderzoek naar, stoffen die in de jaren ’50 bekend werden vanwege hun medicinale eigenschappen.

Door irrationele wetgeving waren ze echter jarenlang verboden terrein. Voor de patiënten in Australië die de behandeling mogen ondergaan, zullen er weinig andere therapeutische opties zijn om hun wanhopige lijden te verlichten.

Antidepressiva versus psychedelica

Traditionele antidepressiva, zelfs als ze werken, komen langzaam op gang, kunnen aanzienlijke negatieve bijwerkingen hebben en moeten mogelijk jarenlang dagelijks worden ingenomen. Verschillende klinische onderzoeken hebben nu aangetoond dat twee doses psilocybine in de juiste setting, met de juiste ondersteunende gesprekstherapie, een effectieve en aanvaardbare behandeling met een laag risico lijkt te bieden voor depressie. Het effect houdt ook veel langer aan met weinig nadelen of bijwerkingen. De onderzoeken zijn tot nu toe misschien te klein en onvolmaakt – er zitten grotere proeven in de pijplijn – maar de resultaten zijn bemoedigend.

Eeuwenoud geneesmiddel

Net als cannabis worden psychedelica al eeuwenlang gebruikt door de mens. Paddo’s worden al heel lang gebruikt over de hele wereld vanwege de medicinale en hallucinerende werking van psilocybine. Rotskunst in Kimberley, West-Australië, die wezens met paddenstoelen afbeeldt, suggereert dat mensen ze 10.000 jaar geleden gebruikten om trance-achtige toestanden te bereiken. Opvallend vergelijkbare afbeeldingen zijn gevonden in de Sandawe-schilderijen van Oost-Tanzania en in de Algerijnse Sahara. Nu, nadat deze hallucinogene schimmels lange tijd zijn verboden, lijkt de mens de voordelen ervan te herontdekken.

Hernieuwde belangstelling

De belangstelling voor de therapeutische effecten van psychedelische drugs zoals psilocybine is de afgelopen 15 jaar als paddenstoelen uit de grond geschoten. In 2021 bedroegen de investeringen in de psychedelische sector bijna $ 2 miljard. Er zijn honderden geregistreerde klinische onderzoeken naar de effecten van psychedelica op een reeks aandoeningen. Maar om ze zo veilig mogelijk te kunnen gebruiken, moeten we nog veel leren over deze krachtige psychoactieve drugs, bijvoorbeeld hoe ze interageren met andere medicijnen. Er moet nog veel werk verzet worden, maar onderzoekers en clinici worden gehinderd door de archaïsche en misleidende juridische classificatie van psychedelica.

Bron: theguardian.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]