Nederlandse drugscriminaliteit en geweldscultuur steeds extremer

door Team Inc.

2022-06-15-Nederlandse drugscriminaliteit en geweldscultuur steeds extremer

Burgemeesters Halsema en Aboutaleb schreven een brief aan de Tweede Kamer waarin ze spreken over ‘een criminele geweldscultuur die geleidelijk Italiaanse trekken krijgt.’ Vanavond wordt over dit onderwerp gedebatteerd in de Kamer.

Volgens de burgemeester van Rotterdam en Amsterdam moeten maffiapraktijken harder aangepakt worden door onder meer meer versterking bij politie en het Openbaar Ministerie. Ook moet er wetgeving komt en om witwaspraktijken aan banden te leggen. Absoluut dieptepunt van extremer drugsgeweld is de liquidatie op misdaadverslaggever Peter R. De Vries.

Italiaanse wetgeving

Het is niet verwonderlijk dat de parallel met Italië wordt getrokken. Er wordt al langer naar dit land gekeken als het gaat om drugsaanpak en bestrijding van de georganiseerde misdaad. Kopstukken worden daar meer geïsoleerd om te voorkomen dat criminele organisaties vanuit het gevang worden aangestuurd en met illegale activiteiten doorgaan.

Drugsgeld witwassen op vakantieparken

Nederland is door zijn goede infrastructuur niet alleen een belangrijke doorvoerhaven voor harddrugs. In de anonimiteit van vakantieparken vinden op grote schaal witwaspraktijken plaats. Voor drugscriminelen een paradijs omdat lokale overheden nauwelijks barrières opwerpen tegen criminele investeringen. Het gaat om astronomische geldbedragen die vaak in de tientallen miljoenen lopen.

Vaak worden er met contant geld vakantieparken opgekocht door criminelen. Soms zelfs onder toeziend oog van directies.
Dat staat in een vertrouwelijk rapport van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland, dat onderzoek doet voor de overheid naar ondermijnende, georganiseerde criminaliteit.

bronnen o.a. RTLnieuws en Telegraaf (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]