Home Criminaliteit Nieuwe film ‘Silk Road’ vertelt de reis van drugsbaron Ross Ulbricht, het dark web en crypto’s

Nieuwe film ‘Silk Road’ vertelt de reis van drugsbaron Ross Ulbricht, het dark web en crypto’s

door drugsinc

Silk Road‘ van regisseur Tiller Russell is net uit en vanaf 19 februari 2021 te zien. Een dramatisering van de opkomst en ondergang van drugsbaron Ross Ulbricht op het Dark web – opent met een geweldig voorbehoud: ‘Dit verhaal is waar. Behalve wat we hebben verzonnen of veranderd. ” OK!

Deze op feiten gebaseerde cyberthriller begint in 2013 in een filiaal van de San Francisco Public Library. Zoals Ross W. Ulbricht – de oprichter van een online marktplaats genaamd Silk Road, waar illegale drugs werden gekocht en verkocht – de acteur Nick Robinson uiteenzet: in voice-over, een gedurfd anti-autoritair sentiment.

play btn
Silk Road Trailer (link)

Silk Road naar een artikel uit 2014 in Rolling Stone

Zoals geciteerd in het Rolling Stone-artikel uit 2014 van David Kushner, waarop de film is aangepast. Hij heeft het over het creëren van een online marktplaats – de website Silk Road, een “Amazon voor drugs” – waar mensen anoniem dingen kunnen kopen en verkopen, vrij van de barrières van “de staat”. Hij noemt “de onoverkomelijke barrière tussen de wereld zoals hij is en de wereld zoals ik die wil”, en hoe zijn project ging over “het terugnemen van onze vrijheid”. De ultieme filosofische gedachte naar een vrije wereld.

Interessant is de rol van een DEA-agent die zes jaar gevangenisstraf kreeg voor het stelen van bitcoin tijdens het onderzoek. Het Rolling Stone-artikel maakt geen melding van deze agent, maar voor dramatische doeleinden creëerde Russell, die het scenario aanpaste, het personage van de in ongenade gevallen, over-the-hill agent Rick Bowden (Jason Clarke), gedegradeerd tot cybercriminaliteit na een ongelukkig incident in Puerto Rico en een periode in afkickkliniek. Het geeft een beetje meer spanning aan het kat-en-muisonderzoek van Ulbricht.

Science Fiction-sectie van Glen Park Library - de bibliotheek waar Ross Ulbricht, alias Dread Pirate Robert, zou zijn gearresteerd voor het runnen van de Silk Road-website
Science Fiction-sectie van Glen Park Library – de bibliotheek waar Ross Ulbricht, alias Dread Pirate Robert, zou zijn gearresteerd voor het runnen van de Silk Road-website (afb.)

Er heerst in de film een bepaald respect of eerbied voor Ulbricht, wat soms bijna een mede-ondertekening lijkt van zijn overtuigingen over ultieme vrijheid. Dit terwijl zijn experiment op de zwarte markt eindigde in geweld en gevangenisstraf.

Het blijft inderdaad een sappig entertainment verhaal naar een waarheid vol vol drugs en cybermoorden, maar je kunt je afvragen waarom hij zo’n eigen biografische film toebedeeld krijgt.

Bronnen o.a. HoustonChronicle (EN), LATimes (EN), NationalInterest (EN), NYTimes (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter