Ook in 2020 wordt snus als rookvrij tabaksproduct steeds populairder. Wat is het?

door drugsinc

Ook in 2020 wordt snus als rookvrij tabaksproduct steeds populairder. Wat is het?

Het product snus bestaat uit een vochtige tot halfvochtige gemalen en gepasteuriseerde tabak en wordt gebruikt door het achter de bovenlip te plaatsen. De nicotine komt dan op natuurlijke wijze vrij door speeksel en wordt opgenomen door het slijmvlies van de mond.

Het is grotendeels verkrijgbaar in twee varianten, los of in portieverpakkingen, en is gemaakt van geselecteerde, voornamelijk luchtgedroogde en flue-cured tabakken, water, zout en natuurlijke smaakstoffen.

Een recente studie, gefinancierd door het National Cancer Institute (NCI) in Amerika, heeft uitgewezen dat snus relatief even effectief is als nicotinegom om rokers te helpen stoppen met roken. Met de titel: “Gerandomiseerde klinische studie van snus versus medicinale nicotine onder rokers die geïnteresseerd zijn in productwisselingen”, werd de studie uitgevoerd door Dr. Dorothy Hatsukami en collega’s van de Universiteit van Minnesota en het Oregon Research Institute.

In overeenstemming met dergelijke bevindingen en bewijs uit Zweden, het enige EU-land dat het gebruik van snus toestaat, heeft de beroemde Britse liefdadigheidsinstelling New Nicotine Alliance (NNA) onlangs een persbericht uitgegeven waarin de beleidsmakers worden opgeroepen het contraproductieve EU-brede verbod op het product op te heffen.

Interessant is daarbij dat de Verenigde Staten, die doorgaans achterlopen op het Verenigd Koninkrijk wat betreft schadebeperking als het gaat om vapen, in dit geval een stap voor zijn en snus hebben gecategoriseerd als “geschikt als product in het kader van de volksgezondheid”.

Het is vooral populair in Zweden, Denemarken en Noorwegen, waar het zoals hierboven vermeld legaal is en wordt beschouwd als een effectief schadebeperkend product. Snus, ook wel Nicopods genoemd, hebben er in feite niet alleen toe geleid dat Zweden de laagste rookpercentages in Europa heeft, maar, nog belangrijker, ook de laagste percentages longkanker op het hele continent.

Minder kankerverwekkende stoffen?

Omdat het wordt voorbehandeld in een proces dat zeer dicht bij stoompasteurisatie ligt, worden de niveaus van TSNA’s (Tobacco-Specific Nitrosamines – een van de belangrijkste groepen kankerverwekkende stoffen in tabaksproducten) aanzienlijk verminderd, terwijl micro-organismen geneutraliseerd worden en helpen het vers te houden.

Omdat het een aanzienlijk veel lagere hoeveelheid TSNA’s bevat dan de meeste andere tabaksproducten, wijst recent wetenschappelijk onderzoek uit dat er geen bewijzen zijn dat het gebruik van snus een ziekte veroorzakende factor is. Het wordt niet in verband gebracht met medische aandoeningen die gewoonlijk verband houden met conventioneel tabaksgebruik, zoals onder kanker, hart- en vaatziekten, beroerte of diabetes, onder anderen. Is het gebruik van snus het nieuwe roken?

Zweedse snus

In Zweden zegt men dat studie hebben aangetoond dat de beschikbaarheid van snus inderdaad een positieve invloed heeft gehad op de volksgezondheid in bijvoorbeeld Scandinavische landen als Zweden. Statistieken tonen zelfs aan dat het de meest populaire hulp bij het stoppen met roken is in Zweden en Noorwegen, aangezien het zeer efficiënt is om mensen te helpen stoppen met het roken van sigaretten.

Minder kankerverwekkende stoffen, geen doden door snus in Zweden
Minder kankerverwekkende stoffen, geen doden door snus in Zweden (bron)

Aangezien een meerderheid van de tabaksgebruikers daar nu snus prefereert boven het roken van sigaretten, heeft Zweden de laagste incidentie en mortaliteit van longkanker van alle Europese landen, volgens de World Health Organization’s International Agency for Research on Cancer (IARC) en de World Health Ranking-statistieken.

Zweedse snus verschilt in veel opzichten van al het andere in de wereld van tabak. De fabricage volgt strikte procedures en hygiënische normen, aangezien het als voedingsproduct wordt gereguleerd door de Zweedse Food and Drug Administration.

Het moet niet worden verward met soortgelijke maar schadelijkere producten, zoals American Dipping Tobacco, die in vergelijking gefermenteerd is, Chewing Tobacco, Snuiftabak of verschillende vormen van andere tabak voor oraal gebruik, zoals gebruikt in Amerika, Noord-Afrika en enkele Aziatische landen.

De loutere associatie van Zweedse Snus met dergelijke producten heeft wel een negatief effect gehad op de Zweedse Snus, aangezien het heeft geleid tot onterechte veronderstellingen, ondanks onvoldoende bewijs.

Ook meer aandacht voor snus vanuit de politiek, social media, pers en bekende merken

De wereld gaat echter open. De groeiende erkenning van Zweedse snus als alternatief voor conventioneel tabaksgebruik heeft in veel landen oprechte interesse gewekt. De Zweedse Snus vindt momenteel nieuwe bondgenoten en bronnen van invloed, zowel in politieke als in populaire kringen. Er klinken onafhankelijke stemmen ter ondersteuning van de Zweedse Snus, zowel in sociale media als in de internationale conventionele pers.

Een sterke indicatie van wereldwijd potentieel zijn de recente investeringen, joint ventures en samenwerkingen tussen fabrikanten van Zweedse Snus en Multi-International tabaksbedrijven, zoals Philip Morris International, die momenteel Zweedse Snus promoten voor gerichte internationale markten onder hun topmerknamen Marlboro, Chesterfield en Parliment, gebruikmakend van hun eigen, gevestigde verkoop- en distributiekanalen.

Vergelijkbare strategieën worden gebruikt door British American Tobacco Group en Japan Tobacco Incorporated. Het is ook een algemeen bekend feit binnen de Zweedse Snus-industrie dat marktleiders investeringen doen met een uitgesproken doel om de interessante vooruitzichten van de Aziatische markt verder te richten.

Bronnen o.a. Goteborgssnusfabrik (EN), SwedishMatch (EN), Vapingpost (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]