Wetenschappers maken synthetische cocaïne met tabaksplant

door Team Inc.

synthetische-cocaïne

Wederom een doorbraak. Er is steeds meer onderzoek naar de potentie van bepaalde drugs voor medische doeleinden. Een mooie ontwikkeling. Onderzoekers slaagden er in om, door genetische manipulatie, cocaïne te halen uit een tabaksplant. Dit zou in de toekomst belangrijk kunnen zijn om cocaïne te produceren voor de medische wereld.

Het is niet alleen een van de meest gebruikte drugs in het uitgaansleven, maar heeft ook de aandacht van wetenschappers. Een groep Chinese wetenschapper is er in geslaagd om te achterhalen hoe de aanmaak van cocaïne in een cocaplant werkt. Die vraag werd beantwoord in het wetenschappelijke tijdschrift ‘American Chemical Society’.

Twee enzymen voor cocaïne

Er zijn twee enzymen noodzakelijk voor het chemische omzettingsproces in de plant. Daarom manipuleerde het onderzoeksteam een plant, uit de familie tabaksplanten, om deze enzymen te maken. De bladeren van deze plant bevatten na deze ingreep kleine hoeveelheden coke.

Medische toepassing

Het team vreest niet voor het kopiëren van deze productiemethode. Daarvoor is het (nog) niet rendabel genoeg en te gecompliceerd. Wel zou het onderzoek kunnen helpen om nieuwe inzichten te bieden in de mogelijke biosynthese van de drug op grote schaal, bijvoorbeeld met genetisch gewijzigde bacteriën. Dat kan op termijn een goedkope methode opleveren om cocaïne voor medische toepassingen aan te maken.

Bron: tijd.be (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]