Opiaten stuwen drugsdoden naar recordniveau in Engeland en Wales

door Team Inc.

2022-08-07-Opiaten stuwen drugsdoden naar recordniveau in Engeland en Wales

Drugsgerelateerde sterfgevallen hebben opnieuw een recordniveau bereikt in Engeland en Wales, aangezien een groeiend aantal mensen sterft na het gebruik van opiaten en cocaïne, zo blijkt uit officiële cijfers.

In 2021 werden 4.859 mensen geregistreerd als overleden aan drugsvergiftiging, het equivalent van 84,4 sterfgevallen per miljoen mensen, aldus het Office for National Statistics (ONS). Dit is 6,2% hoger dan het percentage voor 2020, de negende jaarlijkse stijging op rij en het hoogste aantal sinds het begin van de registratie in 1993.

Doden door drugs en ‘medicatie’

De cijfers hebben betrekking op verslaving, dodelijke ongevallen, zelfmoorden en complicaties met gecontroleerde en niet-gecontroleerde drugs, evenals geneesmiddelen op recept en vrij verkrijgbare medicijnen. Bijna tweederde van de sterfgevallen door vergiftiging (3.060) in 2021 hield verband met drugsmisbruik, goed voor 53,2 sterfgevallen per miljoen mensen. Mannen waren verantwoordelijk voor meer dan tweederde van de sterfgevallen (3.275) door vergiftiging, een genderongelijkheid die consistent is met voorgaande jaren.

Degenen die in de jaren zeventig zijn geboren, hadden een hoger percentage sterfgevallen door misbruik, met het hoogste percentage bij mensen tussen de 45 en 49 jaar. De ONS zei dat de algemene stijgende trend in het afgelopen decennium voornamelijk werd veroorzaakt door sterfgevallen waarbij opiaten betrokken waren, maar ook door sterfgevallen waarbij andere stoffen zoals cocaïne betrokken waren.

Stijging van opiaat- en cocaïnemisbruik

Meer dan 45% van alle sterfgevallen door drugsvergiftiging (2.219) betrof een opiaat, maar de sterkste stijging hield verband met cocaïnegebruik. In 2011 waren er 112 sterfgevallen waarbij cocaïne betrokken was, terwijl er in 2021 840 geregistreerde sterfgevallen waren, een zevenvoudige toename.

In heel Engeland en Wales heeft het noordoosten nog steeds de hoogste sterftecijfers voor drugsvergiftiging en -misbruik, terwijl Londen en het oosten van Engeland het laagste aantal laten zien. Ongeveer de helft van de in 2021 geregistreerde sterfgevallen zal in het voorgaande jaar hebben plaatsgevonden als gevolg van vertragingen bij de registratie. De cijfers laten zien dat het aantal sterfgevallen door drugsvergiftiging met 81,1% is gestegen sinds 2012, toen er 46,6 sterfgevallen per miljoen mensen waren.

Bron: theguardian.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]