Wat is HHC en hoe verhoudt het zich tot THC?

door Team Inc.

2022-09-01-Wat is HHC en hoe verhoudt het zich tot THC?

Na het enorme succes van delta 8 THC, als legaal alternatief voor de meer gecontroleerde beschikbaarheid van delta 9 THC, heeft de cannabisindustrie andere minder bekende cannabinoïden gezocht om te concurreren op de diverse cannabismarkt. Een van de nieuwste en meest veelbelovende is hexahydrocannabinol, meestal afgekort tot HHC.

HHC is een THC die relatief lang bekend is bij de wetenschap, maar tot voor kort niet vaak werd besproken door cannabisgebruikers. Het is een minder belangrijke cannabinoïde; het komt van nature voor in cannabis, maar in hoeveelheden die te klein zijn om extractie kosteneffectief te maken. Aangezien de commerciële productie van de stof net van de grond komt, is het nog steeds niet algemeen bekend.

De meeste cannabinoïden kunnen worden omgezet in andere cannabinoïden door de chemie van de moleculen te veranderen. Net als delta 8 THC en delta 10 THC, wordt commerciële HHC gemaakt van hennep afgeleide CBD in een laboratorium door middel van chemische processen. Het heeft één groot juridisch voordeel ten opzichte van delta 8 en delta 10: het wordt geen THC genoemd.

Hoe wordt HHC geproduceerd?

HHC werd in de jaren veertig ontdekt door chemicus Roger Adams. Hij creëerde het door waterstof aan het THC-molecuul toe te voegen en de fysieke eigenschappen ervan te veranderen. Het proces, hydrogenering genoemd, wordt voor het eerst beschreven in een octrooidocument uit 1947.

Hydrogenering wijzigt de structuur van delta 9 THC door een dubbele binding te vervangen door twee waterstofatomen, waardoor het molecuulgewicht verandert en het ook stabieler wordt. Volgens Mark Scialdone, een chemicus en BR Brands Chief Science Officer, verbetert hydrogenering de “stabiliteit en weerstand tegen thermo-oxidatieve afbraak”, wat betekent dat HHC langer houdbaar is en minder vatbaar is voor schade veroorzaakt door UV-licht en warmte.

Word je high van HHC? Heeft het bijwerkingen?

Hoewel HHC technisch gezien geen THC is, kan het wel vergelijkbare effecten hebben als je er maar genoeg van gebruikt. Wanneer het in het laboratorium wordt geproduceerd, is een HHC-batch een mix van actieve en inactieve HHC-moleculen. De actieve HHC bindt zich goed aan de cannabinoïdereceptoren van het lichaam, de andere echter niet.

Fabrikanten hebben nog geen kosteneffectieve manier bedacht om HHC met hoge potentie te scheiden van zijn zwakke tweelingbroer, dus commerciële HHC – een mix van de twee vormen – kan voor de koper voelen als een slap prouduct. HHC heeft wel merkbare effecten. Rapporten van gebruikers beschrijven de HHC-high over het algemeen vergelijkbaar met delta 8 en delta 9 THC.

Vrijwel alles wat we weten over de effecten en bijwerkingen van HHC is anekdotisch. Gebruikers melden dezelfde reeks bijwerkingen die bekend zijn bij delta 9 THC-gebruikers: angst en paranoia, droge mond, droge en rode ogen, honger en slapeloosheid.

Wordt HHC opgemerkt in een drugstest?

HHC wordt mogelijk niet op dezelfde manier in het lichaam afgebroken als THC. In tegenstelling tot de delta 8, delta 9 en delta 10 vormen van THC, is er enig bewijs dat HHC niet wordt omgezet in 11-hydroxy-THC, de afbraakstof waar veel op wordt getest. Dit is echter niet onderzocht en dus onzeker. Niemand kan met zekerheid zeggen dat hHC geen sporen van gebruik in bloed, urine of haar achterlaat.

Heeft HHC medische voordelen?

HHC is niet uitgebreid bestudeerd, in tegenstelling tot cannabinoïden zoals delta 9 THC of CBD. Toch is schaars onderzoek veelbelovend. Een onderzoek uit 2011 toonde aan dat sommige synthetische analogen van hexahydrocannabinol de door borstkankercellen geïnduceerde angiogenese en tumorgroei sterk remden. Japanse onderzoekers publiceerden in 2007 een paper waarin ze het indrukwekkende pijnbestrijdende vermogen van de cannabinoïde bij muizen beschrijven. Het is te vroeg om te zeggen of het veelbelovend is als therapeutisch medicijn.

Is HHC legaal en blijft het legaal?

Het Congres maakte de hennepplant en al zijn derivaten federaal legaal in de Farm Bill van 2018 – zolang de plant of iets dat ervan is gemaakt minder dan 0,3 procent delta 9 THC bevat. Hoewel HHC van nature in de cannabisplant wordt aangetroffen, wordt commerciële HHC gemaakt door van hennep afgeleide cannabinoïden onder druk te hydrogeneren met een katalysator zoals palladium. Wetenschappers van de National Cannabis Industry Association noemen het resultaat een “semi-synthetische” cannabisverbinding.

In mei 2022 bevestigde het 9e Amerikaanse Circuit Court of Appeals dat delta 8 THC legaal was volgens de hennepdefinitie van Farm Bill en dat alle andere verbindingen en derivaten van hennep ook legaal zijn, zolang ze niet meer bevatten dan de wettelijke maximaal 0,3 procent delta 9 THC. Dat maakt HHC tot een legaal hennepproduct en biedt bescherming aan fabrikanten en verkopers van HHC (en delta 8 en delta 10 THC, THC-O en THCP), hoewel sommige advocaten opmerken dat andere federale rechtbanken tot andere conclusies zouden kunnen komen.

HHC kan in de VS echter nog steeds worden verboden door individuele staten. Dit is waarschijnlijk als HHC zo populair wordt dat het de verkoop op de legale cannabismarkt bedreigt, zoals we hebben gezien met delta 8 THC. Er zijn nog niet veel producenten en verkopers van HHC. Als HHC legaal levensvatbaar blijft en het goedkoper wordt om krachtige HHC te produceren, zal deze veelbelovende cannabinoïde meer beschikbaar komen op de diverse cannabismarkt.

Bron: vaping360.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]