Home Cannabis Amsterdam wil buitenlandse bezoekers verbieden cannabis te kopen

Amsterdam wil buitenlandse bezoekers verbieden cannabis te kopen

door Ties Inc.

2020-02-14-

De burgemeester van Amsterdam heeft geprobeerd politieke steun te winnen voor de ‘opschoning’ van de overvolle rosse buurt. Halsema onthulde dat een derde van de buitenlandse toeristen en bijna de helft van de Britten de hoofdstad minder snel zou bezoeken wanneer ze geen cannabis konden kopen in de coffeeshops.

Femke Halsema, die naar verluidt het aantal verkooppunten van cannabis wil verminderen, heeft een brief aan de raadsleden voorgelegd met haar voornemen om te onderzoeken hoe de stad de aantrekkingskracht van drugs voor toeristen kan verminderen. Amsterdam is overvol en worstelt om om te gaan met deze enorme aantallen toeristen die het stadscentrum bezoeken. De stad heeft 1,1 miljoen inwoners en trekt jaarlijks zo’n 17 miljoen bezoekers. De gemeente wil voornamelijk de buitenlandse bezoekers ervan weerhouden gebruik te maken van ons ’tolerantiebeleid’ ten opzichte van cannabis.

Singelgebiedsonderzoek

Het onderzoek van het Amsterdamse onderzoeks-, informatie- en statistiekbureau suggereert dat 34 procent van iedereen die het Singelgebied bezoekt, waar de rosse buurt zich bevindt, minder vaak naar de stad zou komen als toeristen geen cannabis zouden mogen kopen in de coffeeshops. 11 procent zou zelfs nooit meer terugkomen naar Amsterdam. Van de Britse ondervraagde bezoekers zei 42 procent dat ze minder vaak naar Amsterdam zouden terugkeren. Onder de respondenten van alle nationaliteiten zei 40 procent dat ze niet langer hasj of wiet bij hun bezoeken zouden gebruiken als een dergelijk verbod zou worden toegepast.

Een op de vijf (22 procent) zei dat ze iemand anders naar de coffeeshop zouden laten gaan, en 18% zei dat ze een andere manier zouden vinden om de softdrug te kopen. De honderd bezoekers die deelnamen aan het Singelgebiedsonderzoek waren tussen de 18 en 35 jaar oud, van wie de meerderheid (57 procent) coffeeshops aangaf als belangrijke reden om naar Amsterdam te gaan.

“Voor Britse bezoekers zijn coffeeshops verreweg de meest genoemde, belangrijkste reden om naar Amsterdam te komen (33%)”, aldus het onderzoeks-, informatie- en statistiekbureau. “Ze noemen activiteiten als wandelen of fietsen door de stad minder vaak als de belangrijkste reden (21 procent) dan het gemiddelde (32 procent). Ook geven de Britten vaker dan gemiddeld een goedkope reis op als belangrijkste reden, 11 procent tegenover 6 procent gemiddeld.

Criminaliteit en louche zaken

Naast overvolle straten is er ook sprake van een louche cultuur en criminaliteit in de binnenstad. Halsema probeert de paradox van het Nederlandse tolerantiebeleid aan te pakken. Hoewel coffeeshops met een vergunning cannabis mogen verkopen vanuit hun pand is de productie van cannabis illegaal. Het gevolg is dat de coffeeshops vaak aan ‘achterdeur’ deals sluiten met georganiseerde misdaadbendes. In haar brief schrijft de burgemeester ook dat ze een duidelijke scheiding van markten tussen harddrugs en softdrugs een grote urgentie heeft door de verharding van de handel en daarmee gepaard gaande criminaliteit. Afzonderlijk werden ook nog de groepsrondleidingen door de rosse buurt genoemd, waarin sekswerkers voor de ramen staan. Deze worden formeel verboden vanaf 1 april.

Rondleidingen en boetes

De gemeenteraad stemde ook om de omvang van de rondleidingen met een vergunning te beperken tot 15 personen en hen te verbieden te stoppen op drukke plaatsen zoals op smalle bruggen, voor huizen en bij de ingangen van winkels en restaurants tijdens openingstijden. Gidsen die de regels overtreden krijgen een boete van € 190. De voormalig loco-burgemeester Victor Everhardt zei dat rondleidingen door de rosse buurt verboden waren omdat het “respectloos was om sekswerkers als een toeristische attractie te behandelen”. Tot 115 rondleidingen doorkruisen momenteel elke dag de rosse buurt van Amsterdam. Meer dan de helft van de inwoners en bedrijven in het centrum zegt dat ze hinder ondervinden van rondleidingen, terwijl sekswerkers klagen over misbruik en foto’s die zonder hun toestemming zijn genomen.

Lees meer op theguardian.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter