Breda stelt zich kandidaat voor de wietproef

door Team Inc.

2019-05-13-Breda stelt zich kandidaat voor de wietproef

Legalisering met de zachte G. Dat is wat burgemeester Paul Depla dacht wanneer hij zijn stad Breda aanmeldde voor de wietproef bij minister Grapperhaus. De stad vol Brabantse gezelligheid gaat wellicht voor ‘staatsgroen’.

Breda gaat misschien overstag ondanks dat er nog veel te doen is om het experiment waaraan minimaal zes en maximaal 10 gemeenten kunnen deelnemen. De verwachting is dat de wietproef pas in 2021 van start gaat omdat de criteria voor veel steden te wensen over laten.

Dan denk ik aan Brabant want daar brandt staatswiet

Wanneer het wietexperiment van de grond komt, zal het vier jaar duren. Wanneer het een succes blijkt wordt de proef met 1,5 jaar verlengd om een definitieve, landelijke overgang naar legale staatswiet te realiseren. Burgemeester Depla heeft steun van de gemeenteraad. Toch zijn er nog een aantal vragen waarover hij duidelijkheid wil, voordat Breda definitief ja zegt tegen het wietexperiment. Deze kandidaatstelling betekent dus niet dan Breda een van de maximaal 10 pilotgemeenten zal worden.

Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer een of meerdere coffeeshops in de stad weigeren deel te nemen aan de proef? Het experiment schrijft nu voor dat iedere coffeeshop in de een deelnemende gemeente moet meedoen aan de proef. Dit stuitte in veel grote gemeenten, zoals Groningen en Amsterdam, op veel weerstand van coffeeshophouders die naast staatswiet hun ‘eigen handel’ , zoals hash, willen verkopen.

Depla vindt daarom dat het Rijk gemeenten moet steunen, mochten er zich problemen voordoen. Ook verwacht hij steun vanuit Den Haag als het gaat om extra handhavingscapaciteit als blijkt dat die nodig is.

Knottnerus commissie

Er lijkt nog een lange weg te gaan. Een wietcomissie onder leiding van André Knottnerus zal met alle gemeenten die belangstelling hebben in het experiment in gesprek gaan. Vervolgens wordt er een selectie van gemeenten gemaakt, waarbij de kans van slagen aanwezig is. De proef is een middel om de illegale cannabisteelt zoveel mogelijk aan banden te leggen. Veel politieke partijen zijn het echter niet eens over de uitvoer van het experiment.

Lees meer op bd.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]