Colombiaanse cocaïne massaal toegenomen blijkt uit VN-rapport

door Team Inc.

2022-10-24-Colombiaanse cocaïne massaal toegenomen blijkt uit VN-rapport

Colombia heeft de teelt van cocaplanten – het belangrijkste ingrediënt in de illegale drug cocaïne – met 43% verhoogd, aldus een nieuw VN-rapport.

Vorig jaar is het areaal voor cocateelt uitgebreid tot een enorme 204.000 hectare (504.100 acres). Colombia is nu al de grootste cocaïneproducent ter wereld. Het is het hoogste cijfer sinds het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC) in 2001 begon met het verzamelen van dergelijke gegevens.

Cocaïneproductie

De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de oorlog tegen drugs een mislukking genoemd. In plaats daarvan wil de nieuw gekozen linkse leider de industrie reguleren en programma’s uitbreiden om illegale gewassen te vervangen. De meeste cocaïne in Colombia gaat naar Europa en de Verenigde Staten.

Colombia worstelt al jaren om boeren weg te krijgen van de cocaproductie, maar beloftes om stimuleringsmaatregelen en subsidies te geven zijn niet uitgekomen. Volgens het VN-rapport vindt de zwaarste cocateelt plaats in het departement Noord-Santander in het noordoosten van Colombia, en twee departementen in het zuidwesten, aan de grens met Ecuador – Nariño en Putumayo.

De gemeente Tibú in Noord-Santander, aan de grens met Venezuela, heeft het hoogste niveau van cocateelt van alle gemeenten in Colombia – 22.000 hectare. Het gewas floreert vooral in gebieden nabij de landsgrenzen of met gemakkelijke toegang tot de zee, aldus het rapport. In die regio’s werken illegale gewapende bendes, drugshandelaren en producenten samen.

De UNODC zegt dat de cocateelt de biodiversiteit van Colombia blijft bedreigen en bijdraagt ​​aan ontbossing. Ongeveer de helft van de cocaplantages bevindt zich in speciale beheerzones, inclusief bosreservaten.

Bron: BBC.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]