Drugssmokkel neemt toe in Mexicaanse havens

door Team Inc.

Er is het afgelopen jaar een grote toename geweest van illegale, verdovende middelen die via vrachtschepen de Mexicaanse haven werden binnen gesmokkeld. Volgens internationale rapporten blijft Mexico een van de belangrijkste doorvoerknooppunten voor illegale drugs.

De recente stijging, van het aantal incidenten waarbij drugs op schepen werd gevonden, kwam vooral voor in de Golf van Mexico en aan de kust van de Stille Oceaan. Waar de drugs vandaan komen is vooralsnog moeilijk te zeggen. Het kan dat ze pas in een andere Mexicaanse haven of ankerplaats op het schip zijn geladen. Het betreft waarschijnlijk vooral schepen die op weg zijn naar de VS en Europa.

Strijd tegen drugskartels

De regering van Mexico en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om meer werk te maken van de ontmanteling van de kartels Sinaloa en Jalisco New Generation (CJNG), evenals de illegale handel in fentanyl en vuurwapens over de grens.
De Verenigde Staten en Mexico trekken samen op en gaan door met hun gezamenlijke inspanningen om de toeleveringsketen van fentanyl en het Sinaloa-kartel en het Jalisco New Generation-kartel aan beide zijden van de grens te ontmantelen.

In dit verband zei de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard in een videoboodschap op Twitter dat het belangrijkste doel van de bijeenkomst was om de stroom van chemische precursoren naar Mexico en de Verenigde Staten die door de lucht en over zee komen, drastisch te verminderen. Deze vergemakkelijken de productie van deze dodelijke stof.

Bron: o.a. laprensalatina.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]