Duitsland cannabismodel krijgt vorm: Nederland voorbeeld hoe het niet moet

door Team Inc.

cannabis-bladeren-legalisering

De minister van Volksgezondheid zegt dat volwassenen tegen het einde van het jaar beperkte hoeveelheden mogen kweken en consumeren, kondigde de minister van Volksgezondheid van het land woensdag aan.

“Het vorige cannabisbeleid heeft gefaald”, zei de minister van Volksgezondheid, Karl Lauterbach, toen hij de nieuwe tweefasen aanpak van de Duitse regering voor het legaliseren van cannabis presenteerde op een persconferentie in Berlijn. “Nu moeten we nieuwe wegen inslaan.”

Cannabis social clubs

In navolging van een het Spaanse model voorziet de eerste fase in de oprichting van “cannabis social clubs”, die elk beperkt zijn tot 500 leden en exclusief zijn voor degenen die in Duitsland wonen. Leden van 21 jaar of ouder kunnen bij deze clubs legaal tot 25 gram cannabis per dag verkrijgen, tot 50 gram per maand. Voor personen van 18-21 jaar is de maandelijkse toelage beperkt tot 30 g. Het consumeren van wiet op het terrein van de clubs is verboden. Ook het thuis kweken van maximaal drie vrouwelijke, bloeiende planten is straks toegestaan.

Een tweede faze zal een aantal steden en gemeenten in heel Duitsland in staat stellen een licentie te verlenen aan “speciaalzaken” voor de verkoop van recreatieve cannabis als onderdeel van een proefprogramma dat vergelijkbaar is met dat in sommige Amerikaanse staten en Canada. Lauterbach zei dat de tweede fase na het zomerreces zou worden aangepakt, maar noemde geen startdatum of namen van steden die aan de regeling zouden deelnemen.

Toeleveringsketen

De minister van Landbouw, Cem Özdemir van de Groene partij, zei dat de tweede fase van het legalisatieprogramma bedoeld was om toeleveringsketens te peilen die later zouden kunnen worden opgeschaald voor een bredere legalisatie van cannabis in heel Duitsland. “De mensen die niet blij zullen zijn met het nieuws, zijn de criminele dealers”, zei Özdemir. “In de toekomst zou niemand meer bij een dealer moeten kopen zonder te weten wat hij krijgt”.

Afgezwakte vorm van legalisering

Deze plannen zijn een slap aftreksel van de eerdere plannen die afgelopen oktober werden gepresenteerd die volgens Lauterbach hét model voor Euopa zou worden. Na die aankondiging legde de minister van Volksgezondheid een schets van zijn plannen voor aan de Europese Commissie om advies in te winnen, uit angst voor een herhaling van het toldebacle op de Duitse autosnelweg.

Hoewel de Europese Commissie de oorspronkelijke plannen van Duitsland voor het legaliseren van cannabis niet helemaal van tafel veegde, was de feedback kritisch genoeg om Duitsland te dwingen tot een alternatief plan wat dus resulteerde in deze tweetrapsraket.

Een kaderbesluit van de Raad van de Europese Unie uit 2004 vereist dat de lidstaten ervoor zorgen dat de verkoop van drugs, inclusief cannabis, “bestraft kan worden met effectieve, evenredige en afschrikkende strafrechtelijke sancties”.
Het Schengen-akkoord verplicht ondertekenaars ook om de illegale export, verkoop en levering van “verdovende middelen en psychotrope stoffen, inclusief cannabis” aan banden te leggen. De EU-wetgeving staat de lidstaten echter toe om met hun eigen regels te komen, zolang de drug uitsluitend voor persoonlijk gebruik beschikbaar wordt gesteld. Net als in veel andere Europese landen is het gebruik van cannabis in bepaalde medische contexten sinds 2017 legaal.

Bron: theguardian.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]