Interpol maakt analyse van illegale cannabismarkt

door Team Inc.

cannabis-teelt-planten

De illegale cannabishandel is de grootste drugsmarkt van Europa. De producten worden steeds krachtiger en het aanbod groter. Grote samenwerkingen binnen de georganiseerde misdaad brengen nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee. Dat blijkt uit een analyse die is gepubliceerd door Europol en EMCDDA.

Volgens het rapport is de cannabismarkt 11,4 miljard euro waard. De grootste drugsmarkt van Europa. Uit de laatste schattingen blijkt dat ongeveer 22,6 miljoen volwassenen in de EU (15-64 jaar) het afgelopen jaar cannabis hebben gebruikt.

Cannabissmokkel

Veel onderschepte wiet lijkt in de EU te zijn geteeld. Ook worden er producten via Noord-Amerika de EU binnen gebracht. Als het gaat om cannabishars blijft Marokko de grootste leverancier. Uit de laatste gegevens blijkt dat de potentie van producten aanzienlijk is toegenomen. De gemiddelde potentie van bladeren in de EU is tussen 2011 en 2021 met ongeveer 57 % gestegen, terwijl de gemiddelde potentie van hars in dezelfde periode met bijna 200 % is toegenomen, wat tot extra gezondheidsproblemen voor gebruikers heeft geleid.

Synthetische producten

Hoewel kruid en -hars nog steeds de markt domineren, worden cannabisproducten in Europa steeds diverser en omvatten ze een reeks natuurlijke, semi-synthetische en synthetische cannabinoïden die in veel verschillende vormen verkrijgbaar zijn. Deze zien consumenten terug in concentraat, vapes en edibles. Bij de handel in Europa is sprake van een breed scala aan netwerken. Dit maakt dit tot een sterke gevaarlijke markt. Ondermijning komt veel voor en de smokkelmethodes worden steeds geavanceerder.

Impact op omgeving

De ‘bloeiende’ handel heeft ook grote effecten op de omgeving. De binnenteelt gaat gepaard met veel water- en energiegebruik. Een groot deel van de elektriciteit die wordt gebruikt om binnenshuis wiet te kweken in de EU wordt gestolen. De CO2-voetdruk is naar schatting 16 tot 100 keer hoger dan die van buitenteelt.

EU beleid

Er is geen eenduidig cannabisbeleid. In Duitsland, Luxemburg, Nederland, Malta en Tsjechië wil men het aanbod van cannabis voor recreatief gebruik reguleren of is dit reeds in meer of mindere mate gebeurd. Zwitserland is begin 2023 ook begonnen met proeven met de legale verkoop van cannabis. Deze veranderingen benadrukken de noodzaak om te investeren in monitoring en evaluatie om de impact ervan op de volksgezondheid en veiligheid volledig te begrijpen. De bevindingen zijn gebaseerd op gegevens en informatie uit het drugsmonitoringsysteem van het EMCDDA en uit de operationele informatie van Europol over zware en georganiseerde misdaad.

Bron: Europol.europa.eu (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]