LSD-onderzoek voor ADHD’ers

door Team Inc.

You-got-this

ADHD treft wereldwijd ongeveer 360 miljoen volwassenen en wordt behandeld met medicijnen die bij 30 procent van de patiënten niet werken. Eind 2021 kondigde MindMed de start aan van een fase 2 klinische studie waarbij LSD zal worden toegediend aan personen met ADHD.

ADHD is een psychische stoornis waarbij mensen geagiteerd, vaak impulsief en hyperactief gedrag vertonen, waardoor ze zich moeilijk kunnen concentreren. Ook kan het zorgen voor stemmingsstoornissen en angst. Hoewel de werkelijke oorzaken nog onbekend zijn vertonen patiënten disfunctionele productie van bepaalde neurotransmitters zoals noradrenaline en dopamine. Studies suggereren dat interacties tussen de genetica van een individu en zijn omgeving een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van de aandoening.

Stimulerende medicijnen

De stoornis wordt vaak herkend tijdens de kindertijd, maar kan ook voor het eerst worden gediagnosticeerd bij volwassenen. De behandeling is vaak een combinatie van cognitieve gedragstherapie en stimulerende middelen als Adderall en Ritalin. Deze medicijnen zijn gericht op noradrenaline en dopamine. Ook niet-stimulerende middelen als Strattera en Kapvay worden voorgeschreven.

De stimulerende middelen treden veel sneller in dan de niet-stimulerende middelen, maar geen van beide houdt langer dan 24 uur aan en moet dus eenmaal (stimulerende middelen) of tweemaal per dag (niet-stimulerende middelen) worden ingenomen. Een behoorlijke medische inspanning voor de patiënten, gezien de kosten en gezien het feit dat ze niet effectief zijn of nadelige effecten hebben bij 30 procent van de patiënten.

LSD bij ADHD

De door MindMed geïnitieerde klinische fase 2a-studie is in samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Basel en de Universiteit Maastricht en is bedoeld om het effect van lage doses LSD op ADHD-patiënten te onderzoeken. Er is weinig onderzoek beschikbaar over dit onderwerp, maar komt voort uit de wetenschap dat veel aandoeningen, die samen met ADHD voorkomen, behandeld kunnen worden met psychedelica.

Bovendien suggereren sommige onderzoeken dat microdosering van psychedelica cognitieve voordelen oplevert, zoals verbeterde concentratie en focus. Iets waar veel ADHD-patiënten moeite mee hebben. Daarom wordt aangenomen dat deze stoffen kunnen worden gebruikt als veiliger en effectievere alternatieven voor stimulerende middelen, die soms tot verslaving kunnen leiden. Het bewijs voor deze theorie is nog steeds vrij beperkt.

Bron: microdose.buzz (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]