Nieuwe peiling toont groeiende steun voor legale cannabis in het Verenigd Koninkrijk

door drugsinc

Nieuwe peiling toont groeiende steun voor legale cannabis in het Verenigd Koninkrijk

Alhoewel de regering in het Verenigd Koninkrijk verschillende keren heeft herhaald dat ze niet van plan is haar cannabisbeleid te wijzigen, blijkt uit een nieuwe peiling onder de bevolking dat er groeiende steun is voor het legaal maken van cannabis in het VK.

Volgens de laatste YouGov-enquête is bijna een derde (32%) van de mensen het erover eens dat de verkoop en het bezit van softdrugs, zoals cannabis, niet langer illegaal mogen zijn – dit is een aanzienlijke groei van weer 3% sinds de laatste peiling in februari.

YouGov meldt ook dat 22% van de mensen de decriminalisering van deze drugs absoluut zou steunen. Dit zou betekenen dat bezit en gebruik als een licht vergrijp, vergelijkbaar met verkeerd parkeren, in plaats van een strafbaar feit worden beschouwd.

Al met al is dat 54% die een soort hervorming van het cannabisbeleid in het Verenigd Koninkrijk zou ondersteunen. Dat is fantastisch!

Tevens daling hoeveelheid tegenstanders in Verenigd Koninkrijk

Tegelijkertijd is het aantal mensen dat tegen legalisering of decriminalisering is sterk gedaald: in vergelijking met de 40% van de respondenten die in februari vond dat softdrugs verboden moest worden, steunt nu slechts 36% de voortdurende criminalisering van het bezit, de verkoop en het gebruik van drugs zoals cannabis.

Mogelijke maatregelen rondom decriminalisering werden een groot onderwerp van de lokale verkiezingen afgelopen mei, vooral in Londen.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft beloofd een onafhankelijke drugscommissie op te richten “om de mogelijke gezondheids-, economische en strafrechtelijke effecten te beoordelen” als cannabis in de hoofdstad zou worden gedecriminaliseerd.

Tevens daling van de hoeveelheid tegenstanders tegen cannabis in het Verenigd Koninkrijk
Tevens daling van de hoeveelheid tegenstanders tegen cannabis in het Verenigd Koninkrijk (afb.)

In een interview, slechts enkele dagen voor de verkiezingen, zei burgemeester Khan dat hij zich vroeger verzette tegen de decriminalisering van cannabis, maar toen van gedachten veranderde.

Hij zei: “Ik heb te veel jonge mensen gecriminaliseerd gezien voor het bezit van een klein beetje cannabis. Ik heb ook enkele gezondheidsgevolgen van cannabis gezien en de impact ervan in relatie tot de gewelddadige misdaad van de drugsindustrie. Ik ga na de verkiezingen een London Drugs Commission oprichten, die experts uit een aantal sectoren zal hebben. Ik wil dat ze gaan kijken wat er in het buitenland is gebeurd waar ze cannabis hebben gedecriminaliseerd en me dan komen vertellen wat hun aanbevelingen zijn.”

Hoewel de heer Khan sindsdien een nieuwe termijn in de London Assembly heeft gewonnen, herhaalde de regering dat de burgemeester van Londen niet in staat is om veranderingen in het drugsbeleid door te voeren, aangezien dit een overheidsaangelegenheid is.

Ze schreven: “Het beleid inzake gecontroleerde drugs is een zaak van de Britse regering en er zijn geen plannen om deze verantwoordelijkheid af te schuiven.”

De premier van het Verenigd Koninkrijk heeft hier vaak over gesproken: illegale drugs vernietigen levens en hij is absoluut niet van plan om cannabis, een schadelijke stof, te legaliseren.

Bronnen o.a. Canex (EN), Politics (EN), YouGov (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]