Experimenteel medicijn tegen cannabisverslaving is veelbelovend

door Team Inc.

cannabis-joint

Er zijn steeds meer jonge volwassenen die verslaafd zijn aan cannabis. Er is een groeiende behoefte om deze verslaving goed te behandelen zeggen experts. Op het moment is er geen door de FDA goedgekeurd medicijn voor behandeling. Er wordt wel geëxperimenteerd met medicatie. In een kleine studie, gepubliceerd in Nature Medicine, is een experimentele pil veelbelovend gebleken in de behandeling van stoornissen in het gebruik van cannabis.

Het medicijn (AEF-0117) bleek de waargenomen goede effecten van cannabis met maximaal 38 procent te verminderen in een dubbelblinde, gerandomiseerde, gecontroleerde fase 2a-studie onder leiding van onderzoekers van Columbia University. Zeer bemoedigend noemde Meg Haney, hoofdauteur van de studie en directeur van het cannabis onderzoekslab aan Columbia University de resultaten uit de proef.

Naar schatting kampt zo’n 30 procent van de gebruikers met verslaving. Dat zijn volgens een rapport van Substance Abuse and Mental Health Service Administration zo’n 14 miljoen Amerikanen.

Medicijn tegen verslaving

Het medicijn werd bestudeerd bij 29 volwassen mannen en vrouwen met de diagnose gebruiksstoornis. Ze rookten gemiddeld ongeveer 3 gram marihuana per dag, zes dagen per week. De doses van het bestudeerde medicijn waren een lage dosis van 0,06 milligram (mg) en een hogere dosis van 1 milligram.

Deelnemers begonnen de proef door eerst het medicijn of een placebo gedurende vijf dagen te krijgen. Ze namen de drug elke dag om 9.00 uur in en rookten 3,5 uur later een gecontroleerde hoeveelheid cannabis. Daarna werden ze bevraagd van 20 minuten nat het roken tot 2 uur na het roken.

De lagere dosis verminderde de effecten van cannabis met 19 procent, terwijl de hogere dosis het met 38 procent wist te verminderen. Alleen de hogere dosis kon de hoeveelheid cannabis die de deelnemers uiteindelijk later op de dag gebruikten aanzienlijk verminderen. Er waren geen significante bijwerkingen en het medicijn veroorzaakte geen ontwenningsverschijnselen.

Haney: “De bevindingen van de kleine studie moeten worden bevestigd in grotere onderzoeken die in volle gang zijn. Ongeveer 300 patiënten in het hele land nemen deel aan een fase 2b-studie. De resultaten worden begin volgend jaar verwacht.

Actief in de hersenen

Het medicijn, ontwikkeld door het Franse biotechbedrijf Aelis FarmaCannabis, is uniek omdat het zich op een specifieke manier op de hersenen richt. THC, de psychoactieve stof, bindt zich aan een receptor in de hersenen die CB1 wordt genoemd.
Het medicijn kan volgens Dr. Scott Hadland de euforishe effecten van cannabis blokkeren. Het zal altijd het beste weren bij mensen die echt willen stoppen met gebruik. Het is belangrijk dat deze medicatie beschikbaar komt.

Bron: nbcnews.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]