Home Cannabis Finland verbiedt de verkoop van HHC-producten

Finland verbiedt de verkoop van HHC-producten

door Team Inc.

cannabisplant-hhc-thc

Finland is een van een aantal EU-landen die producten hebben verboden die HHC bevatten, een cannabisderivaat dat zich in een legaal grijs gebied bevindt. De cannabinoïde is mateloos populair maar roept zorgen op bij regelgevende instanties.


Volgens Katja Pihlainen, senior inspecteur bij het Finse Geneesmiddelenbureau (Fimea), hebben HHC-producten zich de afgelopen zes maanden verspreid naar ten minste 20 EU-landen, waaronder Finland.

HHC als vervanger van THC

Hexahydrocannabinol wordt op de markt gebracht omdat het vergelijkbare psychoactieve effecten heeft als THC. Het proces van het maken van de stof is al sinds de jaren 40 bekend, maar de populariteit ervan is pas onlangs onder de aandacht gekomen van Europese regelgevers.

Pihlainen merkte op dat het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) en agentschappen van de lidstaten zich zorgen maken over de opkomst van HHC-producten op de markt. Volgens het EWDD zijn een aantal in de EU gevestigde detailhandelaren tegen het einde van 2022 begonnen met de verkoop ervan.

“Het derivaat wordt openlijk verkocht als een ‘legale’ vervanger van THC en cannabis. Heet gaat om hennep , edibles of andere producten als vapes. In de marketing uitingen wordt de vergelijking gemaakt met THC en cannabis.” Volgens Pihlainen is er heel weinig over bekend. Het psychoactieve effect is blijkbaar vergelijkbaar met dat van THC, maar de bredere effecten zijn onbekend.

“Door het te verbranden of te verdampen, kan het schadelijker worden. We weten niet hoe het het lichaam beïnvloedt. ” Een ander probleem is dat er geen kwaliteitscontrole is voor producten die deze stof bevatten Tijdens het fabricageproces kunnen onbekende chemicaliën achterblijven of aan de producten worden toegevoegd die schadelijk kunnen zijn. Pihlainen merkte op dat het ook onduidelijk is waar HHC-producten, die op de Europese markt worden verkocht, daadwerkelijk worden gemaakt.

Commerciële productie

Hoewel het recept voor het maken van Hexahydrocannabinol al sinds de jaren 40 bekend is, is de commercialisering ervan een recent fenomeen. HHC is chemisch afgeleid van cannabidiol (CBD) gewonnen uit industriële hennep. Het wordt daarom beschouwd als een semi-synthetische cannabinoïde.

Pihlainen voegde eraan toe dat de commerciële productie ervan begon in de Verenigde Staten, nadat de Farm Bill van 2018 industriële hennep legaliseerde die tot 0,3 procent THC bevatte. Noord-Amerika heeft de afgelopen tien jaar ook een golf van cannabislegalisatie gezien, waarbij Canada, Mexico en sommige Amerikaanse staten de teelt ervan hebben gedecriminaliseerd, evenals het recreatieve en medicinale gebruik.

Die wetswijziging in 2018 bracht een revolutie teweeg in het hennepbeleid van de VS en bracht een aantal nieuwe innovaties in de industrie. Sommige hennepondernemers buiten de VS raakten ook geïnteresseerd in HHC. Pihlainen merkte op dat HHC op de markt werd gebracht omdat sommige bedrijven mazen in de wet probeerden te vinden en er geld mee wilden verdienen. Als je het wilt verbieden of reguleren, moeten alle landen het apart doen.

Verbod op HHC

In januari classificeerde Finland het als een psychoactieve stof die verboden is voor verkoop op de consumentenmarkt. Die classificatie verbiedt de vervaardiging, invoer, verkoop, overdracht en opslag. Het gebruik en bezit van dergelijke stoffen is volgens de huidige Finse wetgeving echter nog niet verboden.

In de praktijk was dit een stap in de richting van het aanwijzen van HHC als een illegale drug. Bij importcontroles door de Finse douane worden steeds meer HHC-producten aangetroffen. Deze bevatten bijvoorbeeld hennepoliën, vapes en edibles. Deze producten bevinden zich op de grens van legaliteit. Zelfs als ze gemaakt zijn van industriële hennep, wordt er vaak THC in aangetroffen.

Volgens Pihlainen hebben enkele andere EU-landen ook stappen ondernomen om HHC te verbieden. Zo heeft Estland HHC al geclassificeerd als een illegale drug. In Zweden verkopen online winkels r nog steeds HHC-producten. Volgens Pihlainen is Zweden ook een proces gestart om HHC te verbieden.

Volgens het EU-drugsagentschap EMCDDA zou de komst van HHC en vergelijkbare semi-synthetische cannabinoïden op de markt de eerste grote verandering in meer dan 15 jaar kunnen zijn op de markt voor “legale” cannabisvervangers.
De recente prevalentie van HHC is enigszins vergelijkbaar met de stijgende populariteit van volledig synthetische cannabisproducten, zoals spice. Aanvankelijk omzeilde deze synthetische varianten de drugswetgeving omdat ze nieuw waren, maar de EU-lidstaten reageerden door ze te verbieden.

Bron: yle.fi (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter