Psychedelica hebben medisch potentieel en kunnen ook highs opleveren voor investeerders

door Team Inc.

Psychedelica-paddenstoelen-medisch

Paddo’s en andere psychedelische stoffen laten een enorm potentieel zien bij de behandeling van depressie, posttraumatische stressstoornis, angst en verslaving, en creëren een kans voor investeerders om enorme winsten te maken met startende bedrijven.

Onderzoekers, wetenschappers en durfkapitalisten bespraken wat de belangrijkste doorbraak in de psychiatrische geneeskunde in 40 jaar zou kunnen zijn tijdens een reeks panels op de SXSW-conferentie en -festivals deze week in Austin. De interesse van investeerders in de psychedelica-industrie neemt weer toe nadat de waarderingen van bedrijven een jaar geleden daalden.

Psychedelica voor medisch gebruik

De Food and Drug Administration verleende in 2018 voor het eerst de status van baanbrekende therapie aan psilocybine en MDMA. Tegenwoordig voeren onderzoekers 137 proeven uit met psychedelische stoffen met positieve resultaten.
Oregon heeft dit jaar medische psilocybine gelegaliseerd en Colorado heeft het bezit van psychedelica gedecriminaliseerd. Zes staten, waaronder Texas, overwegen het medicinaal gebruik van psychedelica toe te staan.

Voormalig gouverneur Rick Perry lobbyde in 2021 bij de wetgevende macht om therapeuten toe te staan ​​psychedelica toe te dienen aan mensen met PTSS. De staat gaf toestemming voor klinische proeven aan het Baylor College of Medicine in Houston en het Veterans Affairs Medical Center.

Bestaande psychiatrische medicijnen veroorzaken vaak ernstige bijwerkingen en zijn vaak niet effectief. Farmaceutische bedrijven hebben al 40 jaar geen nieuwe klasse medicijnen voor psychische aandoeningen ontwikkeld. Eerste studies tonen aan dat veel psychedelica, waaronder ketamine en LSD, gunstige effecten hebben in combinatie met gesprekstherapie voor een reeks aandoeningen.

De race is begonnen om de psychedelica te verfijnen tot medicijnen die precieze effecten op patiënten hebben, zei Dr. Jeffrey Becker, een psychiater en onderzoeker. Hij richtte Bexson Biomedical op, dat technologie ontwikkelt om psychedelica toe te dienen om opioïdenverslaving te behandelen.

Macro- en microdosering

Een ander onderzoeksgebied is het gebruik van psychedelica. Voor de behandeling van PTSS en depressie hebben therapeuten ontdekt dat grote hoeveelheden toegediend in een gecontroleerde setting gedurende een paar sessies per jaar effectief zijn. De techniek heet macrodosering.

Mensen die worstelen met angst en verslaving hebben vaak profijt bij microdosering. Ze nemen dagelijks een kleine, bijna onmerkbare dosis in plaats van medicijnen zoals Prozac. Brandon Goode ontwikkelde een app genaamd Houston die mensen helpt de juiste microdosis te bepalen. Waarom heet het Houston? Omdat het een gids is naar ‘innerlijke ruimte’.
“Ik hoorde steeds dat mensen microdoseringen gebruikten om van antidepressiva af te komen”, zei hij. “Het feit dat normale mensen op Instagram naar een willekeurig merk gaan en vragen naar microdoseren van een op dit moment illegaal middel, klonk voor mij als een gat in de gezondheidszorg.”

Investeerder zien kans

Durfkapitalisten begrijpen de omvang van de huidige markt voor psychiatrische medicijnen en de potentiële waarde van nieuwe therapieën. Ze investeerden tussen juli 2020 en juli 2022 meer dan $ 330 miljoen in psychedelische startups, volgens Crunchbase, dat investeringen in een vroeg stadium bijhoudt.

Toen de FDA in 2018 toestemming gaf voor psychedelisch onderzoek, leidde dat tot enorme overwaardering van startups en een voorspelbare ineenstorting van de prijzen. Daniel Goldberg, mede-oprichter van Palo Santo, een psychedelisch investeringsfonds, geeft aan dat de industrie deze hype-cyclus voorbij is. “Psychedelica heeft veel potentieel en is veelbelovender dan ooit.”

Bron: houstonchronicle.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]