Home DrugsPsychedelica Muziek een essentieel onderdeel van therapie met psilocybine, suggereert onderzoek

Muziek een essentieel onderdeel van therapie met psilocybine, suggereert onderzoek

door drugsinc

Muziek een essentieel onderdeel van therapie met psilocybine, suggereert onderzoek

Deense wetenschappers van het European College of Neuropsychopharmacology hebben ontdekt dat psilocybine, het actieve ingrediënt in paddo’s, de emotionele toestand van mensen die naar muziek luisteren aanzienlijk verandert.

Door psilocybine ondersteunde therapie wordt ontwikkeld als een behandeling voor depressie en andere psychische aandoeningen, waarbij vooraf geselecteerde muziekafspeellijsten een veelvoorkomend kenmerk zijn in therapieomgevingen. De studie, die zal worden gepresenteerd op het ECNP-congres in Lissabon, laat zien dat verbeterde emotionele verwerking een positief resultaat kan zijn van het combineren van psilocybine met muziek, wat suggereert dat muziek een actief onderdeel zou moeten zijn van psilocybinetherapie.

In het onderzoek werden 20 gezonde deelnemers getest op hun emotionele reactie op muziek voor en na toediening van psilocybine. 14 van deze deelnemers werden ook getest nadat ze ketanserine hadden gekregen, een antihypertensiemedicijn dat vaak wordt gebruikt als vergelijking in psychedelische experimenten. Of ketanserine of psilocybine eerst werd gegeven, werd willekeurig gekozen en elke persoon kon dus rapporteren over de veranderingen die door zowel psilocybine als ketanserine werden veroorzaakt. Op het hoogtepunt van de effecten van drugs luisterden de deelnemers naar een kort muziekprogramma en beoordeelden ze hun emotionele reactie.

Hoofdonderzoeker universitair hoofddocent Dea Siggaard Stenbæk zei: “We ontdekten dat psilocybine de emotionele reactie op muziek aanzienlijk verbeterde in vergelijking met de reactie vóór het nemen van de medicijnen. Op de meetschaal die we gebruikten, verhoogde psilocybine de emotionele respons op muziek met ongeveer 60%. Deze respons was zelfs nog groter in vergelijking met ketanserine. We ontdekten zelfs dat ketanserine de emotionele reactie op muziek vermindert. Dit toont aan dat de combinatie van psilocybine en muziek een sterk emotioneel effect heeft, en we denken dat dit belangrijk zal zijn voor de therapeutische toepassing van psychedelica als ze worden goedgekeurd voor klinisch gebruik. Psilocybine is in ontwikkeling als medicijn tegen depressie, en dit werk impliceert dat muziek moet worden beschouwd als een therapeutisch onderdeel van de behandeling”.

“Onze volgende stap is om met een MRI te kijken naar het effect van muziek op de hersenen onder invloed van psilocybine in datamateriaal dat we al hebben verzameld”.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de resultaten van het onderzoek een recreatieve gebruiker van psychedelische drugs zullen verrassen, is het van belang bij de ontwikkeling van klinische instellingen voor psilocybine-ondersteunde therapie. Professor David Nutt van het Imperial College in Londen zei over het onderzoek: “Dit is een verder bewijs van het potentieel van het gebruik van muziek om de doeltreffendheid van de behandeling met psychedelica te vergemakkelijken. Wat we nu moeten doen, is deze aanpak optimaliseren, waarschijnlijk door het individualiseren en personaliseren van muzieknummers in therapie”.

De emotionele reactie op de muziek in het onderzoek werd beoordeeld volgens de Geneva Emotional Music Scale. De muziek die werd gebruikt was een kort programma bestaande uit Elgars Enigma Variaties nr. 8 en 9, en Laudate Dominum van Mozart, die samen ongeveer 10 minuten duurden. Interessant genoeg werd Elgar aangemoedigd om een deel van de muziek te schrijven die door zijn goede vriend Augustus Jaeger werd gebruikt als een uitweg uit een depressie. “We zijn verheugd dat het opnieuw wordt gebruikt om meer inzicht te krijgen in geestelijke gezondheid”, voegde professor Stenbæk eraan toe.

Bronnen o.a. Inverse (EN), Leafie (EN), ScienceFocus (EN), ScitechDaily (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter