Wat hebben we geleerd van het grootste onderzoek naar psilocybine?

door drugsinc

Wat hebben we geleerd van het grootste onderzoek naar psilocybine?

Hoewel het gebruik van psilocybine en de ontwikkeling van op psychedelica gebaseerde medicijnen en therapieën toenemen, is het bewijs over hoe ze werken en ons beïnvloeden nog steeds relatief weinig onderzocht, dankzij decennia van verbod .

De recente publicatie van de resultaten van de grootste psilocybine-studie die ooit is voltooid, kan ons echter helpen om het potentieel van deze stof beter te begrijpen.

Recent onderzoek heeft onthuld dat deze resultaten een “snelle en aanhoudende reactie” lieten zien voor patiënten die een op psychedelica gebaseerd medicijn kregen.

Volgens het bedrijf zou het geneesmiddel de symptomen van therapieresistente depressie na drie weken kunnen verminderen, waardoor het een potentieel bruikbare therapeutische optie is voor de behandeling van de aandoening.

Wat is psilocybine?

Psilocybine is een psychedelische stof die wordt aangetroffen in een klein aantal schimmels, ook wel ‘paddo’s’ genoemd.

Deze paddenstoelen zijn bekend geworden, maar in het afgelopen half decennium zijn ze grotendeels in verband gebracht met recreatief drugsgebruik, hippiecultuur en anti-establishmentgroepen.

Er is relatief weinig bewustzijn van de gezondheids- en therapeutische mogelijkheden van de stof.

Over therapieresistente depressie (TRD)

Wereldwijd lijden meer dan 320 miljoen mensen aan een depressieve stoornis (MDD), de belangrijkste oorzaak van invaliditeit wereldwijd en een van de snelst groeiende psychische aandoeningen.

Ongeveer een derde van deze patiënten – ongeveer 100 miljoen mensen – wordt niet geholpen door bestaande therapieën en lijdt aan therapieresistente depressie (TRD).

TRD draagt twee tot drie keer de medische kosten van de behandeling van niet-TRD MDD, en patiënten met TRD hebben een hogere mortaliteit door alle oorzaken in vergelijking met niet-TRD MDD-patiënten.

Wat wees de studie uit?

In deze recente gerandomiseerde, gecontroleerde, dubbelblinde studie werd een enkele dosis van een op psilocybine gebaseerd geneesmiddel voor onderzoek aan 233 patiënten gegeven in combinatie met psychologische ondersteuning van speciaal opgeleide therapeuten.

De proef was bedoeld om twee actieve doses COMP360, het geneesmiddel, 25 mg en 10 mg, te vergelijken met een dosis van 1 mg van een comparator.

De resultaten zijn veelzeggend: de 25 mg-groep versus de 1 mg-groep – in feite de placebogroep – vertoonde een verschil van -6,6 op de Montgomery-Asberg Depression Rating Scale (MADRS) depressieschaal in week drie.

Er was echter geen echt verschil tussen degenen die 10 mg COMP360 en 1 mg comparator kregen.

Bovendien meldde bijna elke derde (29%) van de 25 mg-groep na drie weken een soort van remissie – met bijna een kwart van dezelfde groep 12 weken na toediening nog steeds in remissie.

Dit zijn op zijn zachtst gezegd veelbelovende resultaten.

David J Hellerstein MD, hoofdonderzoeker van het proces en hoogleraar klinische psychiatrie aan het Columbia University Irving Medical Center, zei:

“Behandelingsresistente depressie is een veelvoorkomende en verwoestende aandoening die tientallen miljoenen mensen treft, met weinig effectieve behandelingen.

Dit is de grootste moderne studie van een psychedelische drug, gecombineerd met psychologische ondersteuning, waarbij meer dan 200 mensen met TRD zijn ingeschreven. In dit baanbrekende onderzoek genereerde een enkele dosis psilocybine, gegeven in combinatie met psychologische ondersteuning, een snelle respons die tot 12 weken aanhield.

Remissiepercentages lijken hoger te zijn dan in traditionele medicatiestudies. We hebben nu bewijs van een groot, goed opgezet onderzoek dat psilocybine effectief kan zijn voor mensen met therapieresistente depressieve stoornis.

“Deze bevindingen suggereren dat COMP360-psilocybinetherapie een belangrijke rol zou kunnen spelen in de psychiatrische zorg, indien goedgekeurd.”

Bronnen Canex (EN), Globenewswire (EN), Livescience (EN), Statnews (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]