Wiet-experiment nu al onzeker door toenemende twijfel

door Team Inc.

Regulering Wiet
De reserves zijn er niet alleen in de politiek. Ook burgemeesters zetten vraagtekens bij de wiet-regulering.

Het landelijk experiment met gereguleerde wietteelt dreigt al te mislukken voordat er überhaupt mee is begonnen. Op papier liggen de plannen er, in realiteit neemt zowel bij gemeenten, coffeeshophouders, wiettelers als bij de landelijke politiek het enthousiasme voor de proef met door de overheid gereguleerde wietteelt en –verkoop af.

Al langer pleiten burgemeesters als Paul Depla (Breda) voor uitbreiding van het experiment: ze willen diversiteit in bijvoorbeeld de verkooppunten, zoals online verkoop of via zogeheten ‘social cannabis clubs’. Ook waarschuwen zij dat bij de huidige opzet, waarin het experiment na vier jaar abrupt stopt, enthousiasme bij coffeeshophouders en wiettelers om deel te nemen beperkt zal zijn.

Alle coffeeshops in deelnemende gemeenten moeten meedoen aan het experiment. Bovendien mogen zij in die vier jaar alléén door de overheid gereguleerde wiet verkopen. Daarna moeten zij in principe weer verder met hun ‘normale’ verkoop van wiet.

De gemeenten vonden steun bij een onafhankelijke commissie die voor de zomer vrijwel al hun zorgen en wensen noemde in een advies aan minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie, CDA). Die veranderde de opzet van het experiment echter niet.

Ook de Groningse burgemeester Peter den Oudsten plaatste eerder deze week kanttekeningen. „Ik ben nog steeds positief over de proef”, zei hij tegen het Dagblad van het Noorden. „Maar ben heel kritisch over de voorwaarden die het kabinet wil stellen. De proef duurt vier jaar, maar het kabinet zegt niet hoe het dan verder moet. Je kunt dan toch niet alles weer terugdraaien?”

Goed voor CDA en CU

Ook in Den Haag neemt het toch al beperkt aanwezige enthousiasme voor het experiment af. De linkse oppositie – voorstander van het experiment – vreest dat door de huidige opzet niet écht wordt onderzocht of gereguleerde wietteelt werkt, en er achteraf maar één conclusie mogelijk is: dat het experiment is mislukt.

Zo’n resultaat zou coalitiepartijen ChristenUnie en CDA goed uitkomen. Zij zijn nooit voorstander geweest van het experiment en willen het zo beperkt mogelijk houden. Daarom willen de christelijke partijen niet dat Grapperhaus, die recent weer met de Verenigde Nederlandse Gemeenten (VNG) in overleg is gegaan, het experiment uitbreidt.

De proef moet beperkt blijven tot een handjevol gemeenten, zo wil een meerderheid in de coalitie. Ook moet vooraf duidelijk zijn dat het na vier jaar weer ophoudt. Anders, vrezen de christelijke partijen, opent het experiment écht de deur naar gereguleerde staatswiet.

De komende maanden moet blijken of het experiment er komt. Twee weken geleden is de algemene maatregel van bestuur (amvb) waarmee Justitie het experiment een juridische grondslag geeft in consultatie gegaan – organisaties en burgers kunnen er nu inhoudelijk op reageren. Bij artikel 2 zijn de punten a tot en met j leeg. Daar hadden de deelnemende gemeenten moeten staan.

Lees het volledige artikel op nrc.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]