Grootste overzeese drugsvangst ooit: Belgische politie neemt 11,5 ton cocaïne in beslag

door drugsinc

Belgische politie neemt 11,5 ton cocaïne in beslag bij ‘grootste overzeese drugsvangst ooit’

Antwerpen – Belgische officieren van justitie hebben een nieuwe slag toegebracht aan een onlangs opgeheven drugsbende onder leiding van een voormalige Belgische politiechef, nadat ze deze week de grootste overzeese drugsvangst ooit ’ter wereld’ hadden aangekondigd.

Officieren van justitie zeiden dat ze de transatlantische reis van 11,5 ton cocaïne uit Guyana, aan de noordoostkust van Zuid-Amerika, hadden gevolgd en deze bij aankomst in de haven van Antwerpen in beslag hadden genomen.

De vangst is “de grootste overzeese drugsbestrijding ooit, wereldwijd”, vertelden de federale aanklagers de Belgische media, waarbij de straatwaarde van de drugslading op maar liefst € 900 miljoen werd geschat.

De enorme lading cocaïne verliet eind oktober een haven in Guyana en aanklagers konden de ontmanteling volgen van een drugshandelbende. Dit gebeurde onder leiding van een voormalig Belgisch hoofd van de afdeling “Drugsmisdrijven” waarbij het bestaan van hechte banden tussen criminele bendes en verschillende afdelingen kwamen bloot te liggen.

Drie politieagenten, een havenbeheerder en een advocaat behoorden tot een twintigtal andere criminelen die werden gearresteerd als onderdeel van de operatie tegen de “goed gestructureerde” criminele organisatie die ervan verdacht wordt grote en “reguliere” drugstransporten van Zuid-Amerika naar België te orkestreren.

De recordbrekende verzending werd reeds verwacht door wetshandhavers, omdat wordt vermoed dat het de haven van Guyana heeft verlaten na de arrestatie van de drugsbende in België. De desbetreffende drugsbendes konden het hierdoor, eenmaal op zee, niet meer onderscheppen – waardoor de partij uiteindelijk gevangen is.

Cocaïne drugsvangst tussen de hopen schroot

Het was vermomd als schroot en in een stalen container geplaatst die op zijn beurt in een zeecontainer werd verpakt en vervolgens in een transatlantisch schip werd geladen.

Cocaïne drugsvangst tussen de hopen schroot (afb)
Cocaïne drugsvangst tussen de hopen schroot (afb)

De ontmanteling van de drugsbende eind september leidde tot de arrestatie en aanklacht tegen 22 mensen. Drie mensen in Nederland wachten nog op uitlevering.

Na de recordbrekende drugsbestrijding op woensdag werden drie anderen gearresteerd, waaronder een persoon die wordt uitgeleverd aan België vanuit Nederland.

Bronnen o.a. IzzSo (EN), TheBrusselsTimes (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]