Home Drugs Singapore executeert vrouw voor drugsdelict voor het eerst in 20 jaar

Singapore executeert vrouw voor drugsdelict voor het eerst in 20 jaar

door Team Inc.

singapore-stad-drugsdelict

Singapore heeft voor het eerst in bijna 20 jaar een vrouw geëxecuteerd, zeggen mensenrechtenadvocaten. De Singaporese staatsburger Saridewi Djamani, 45, werd in 2018 schuldig bevonden aan het verhandelen van 30 gram heroïne.

Ze is de tweede drugsveroordeelde in drie dagen die is geëxecuteerd en de vijftiende sinds maart 2022. Singapore kent enkele van ’s werelds strengste antidrugswetten, die naar eigen zeggen nodig zijn om de samenleving te beschermen.

Doodstraf voor drugshandel

Aziz werd veroordeeld voor het verhandelen van 50 gram heroïne. Volgens de Singaporese wet kan de doodstraf worden opgelegd voor de handel van meer dan 15 gram heroïne en meer dan 500 gram cannabis. Het Central Narcotics Bureau (CNB) weigerde commentaar te geven op de zaak van Saridewi Djamani toen de BBC contact met haar opnam. De Britse miljardair Sir Richard Branson heeft Singapore opnieuw bekritiseerd vanwege zijn executies en zegt dat de doodstraf geen afschrikmiddel is tegen misdaad.

“Kleinschalige drugshandelaren hebben hulp nodig, aangezien de meesten ertoe zijn veroordeeld vanwege hun omstandigheden”, zei Branson op Twitter. Ze was een van de twee vrouwen in de dodencel in Singapore, volgens de Transformative Justice Collective, een in Singapore gevestigde mensenrechtenorganisatie. Ze zal de eerste vrouw zijn die door de stadstaat wordt geëxecuteerd sinds Yen May Woen in 2004, aldus de groep. Yen werd ook veroordeeld voor handel in verboden middelen.

Publieke steun

Lokale media meldden dat Saridewi tijdens haar proces getuigde dat ze tijdens de islamitische vastenmaand heroïne insloeg voor persoonlijk gebruik. Hoewel ze niet ontkende dat ze drugs zoals heroïne en methamfetamine in haar flat verkocht, bagatelliseerde ze de omvang van die activiteiten, merkte rechter See Kee Oon op.

De autoriteiten beweren dat de strikte drugswetten ertoe bijdragen dat Singapore een van de veiligste plekken ter wereld blijft en dat de doodstraf voor drugsdelicten brede publieke steun geniet. “Er is geen bewijs dat de doodstraf een uniek afschrikkend effect heeft of dat het enige invloed heeft op het gebruik en de beschikbaarheid van drugs”, zei Chiara Sangiorgio van Amnesty International in een verklaring.

Bron: BBC.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter