Bergen in beslag genomen cocaïne doelwit voor criminelen

door Team Inc.

Containerschip-in-haven-Antwerpen

België zwemt in de cocaïne. Het land heeft de laatste tijd zo veel van het witte poeder in beslag genomen dat het nu met een nieuw probleem wordt geconfronteerd: de voorraden geconfisqueerde cocaïne worden een doelwit voor criminelen die ze terug willen stelen.

België en Nederland behoren tot de belangrijkste Europese bestemmingen voor drugs uit Latijns-Amerika – vooral cocaïne – en de inbeslagnames in België zijn de afgelopen maanden toegenomen. Hoewel Nederland de mogelijkheid heeft om cocaïne die het in beslag neemt dezelfde dag nog te verbranden, is die er in België nog niet waardoor criminelen een onweerstaanbare kans krijgen.

Cocaïnevangsten worden groter

Ine Van Wymersch, de Belgische drugscommissaris : “De hoeveelheden die we vandaag in beslag nemen zijn veel groter en maken geen deel meer uit van het ingecalculeerde risico. Drugscriminelen zijn duidelijk bereid veel moeite te doen om de drugs terug te krijgen.”

Onlangs werden twee havenmedewerkers vlakbij een in beslag genomen container in de buurt van Antwerpen, met een mes bedreigd en vastgebonden door drie mensen die probeerden toegang te krijgen. De Belgische douane bevestigde later dat er cocaïne in de container zat, verborgen tussen dierenhuiden.

Het incident kwam drie weken nadat zeven zwaarbewapende Nederlandse mannen, met plannen om een in beslag genomen lading cocaïne, opgeslagen op een veilige locatie, te heroveren, op het laatste moment in Antwerpen werden onderschept.
België heeft de afgelopen jaren een scherpe toename van drugsgerelateerd geweld gezien. Zeker nu het land mondiaal gezien steeds belangrijker is geworden in de drugshandel met als middelpunt Antwerpen, met de op één na grootste haven van de EU.

De meest recente incidenten hebben de Belgische autoriteiten zeer alert gemaakt op het feit dat drugsbendes niet zullen terugdeinzen voor bruut geweld om cocaïneladingen te heroveren van politie of douane. Het heeft ook geleid tot een politieke strijd over de vraag waar de verantwoordelijkheid ligt voor vertragingen bij het opruimen van in beslag genomen drugs.

Drugs sneller vernietigen

Kristian Vanderwaeren, hoofd douane en accijnzen bij het Belgische ministerie van Financiën, heeft opgeroepen om in beslag genomen drugs zo snel mogelijk te verbranden, bij voorkeur op dezelfde dag. “Nederland onderschept, conditioneert en heeft voldoende beschikbaarheid om het onmiddellijk te verbranden; die optie hebben we momenteel niet.”

De Vlaamse minister van Milieu, Zuhal Demir, ontkende echter dat er een capaciteitsprobleem is en geeft de schuld aan een gebrek aan personeel bij de federale douaneautoriteit. Ze voegde eraan toe dat het aan de douane en de exploitanten van afvalmaterialen is om de verwijdering te organiseren.

Er zijn ook veiligheidsproblemen voor douanebeambten in de periode vanaf de inbeslagname en opslag van drugs tot het transport ervan naar een verbrandingsoven. Nadat douanebeambten cocaïne in beslag hebben genomen, zijn zij verantwoordelijk voor het bewaken van de lading, bevestigt de federale politie aan POLITICO. De politie assisteert bij het vervoer. In 2022 werd in Antwerpen 110 ton cocaïne in beslag genomen, een record dat dit jaar lijkt te worden verbroken.

Bron: politico.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]