Marihuana is minder verslavend en schadelijk dan alcohol of sigaretten

door drugsinc

Marihuana is minder verslavend en schadelijk dan alcohol of sigaretten

Cannabis is de medische naam voor marihuana die wereldwijd als medicinale drug of voor recreatieve doeleinden wordt gebruikt. Volgens wereldwijd uitgevoerde onderzoeken is de consumptie van marihuana minder verslavend en schadelijk dan sigaretten of alcohol. Je hebt misschien gehoord van mensen die doodgaan door een overdosis alcohol. Maar nooit in de geschiedenis is er iemand gestorven als gevolg van een overdosis cannabis. Sigaretten daarentegen worden verondersteld kanker te veroorzaken en zijn ook de disclaimers op sigaretten verpakkingen die wereldwijd worden verkocht.

Terwijl alcohol lange termijn effecten op de hersenen heeft, creëert marihuana niet dezelfde soort hersenziekte. Het kan op den duur zelfs geen kwaad voor de hersenen. Alcohol heeft de neiging om de gebruiker in een dronken stadium agressief te maken en zich overgeeft aan geweld. Maar marihuana maakt de persoon subliem. Het personage van de persoon is vaak meer ontspannen, maar de gedachtes zijn misschien niet hetzelfde als wanneer men nuchter is, maar vaak geenszins agressief of richting geweld. Gecombineerd met andere verdovende middelen kan het echter wel heel vervelend worden, maar dat is ook het geval met sigaretten en alcohol.

Cannabis wordt ook beschouwd als een verbetering van het creatieve aspect van de hersenen. Geen enkele studie heeft dit echter ooit bewezen. Maar ook geen enkele studie heeft de Human Brain ooit volledig kunnen begrijpen. Dat is een van de redenen waarom artiesten als Bob Marley, Jimi Hendrix etc. algemeen worden beschouwd als muzikanten die marihuana hebben gebruikt en soulvolle muziek hebben gemaakt.

Marihuana is ook in de volksmond bekend als wiet of hasj wereldwijd

Veel landen hebben erkend dat marihuana minder schadelijk is. Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie heeft Cannabis veiliger genoemd dan tabak of alcohol. Na 2013 was Uruguay het eerste land dat groei en consumptie van marihuana legaliseerde. Gevolgd door vele ontwikkelde landen zoals Canada, Spanje, Peru, Australië, Brazilië, Zuid-Afrika en bepaalde staten van de Verenigde Staten van Amerika. Nederland heeft cannabis in het verleden nooit verboden en commerciële verkoop toegestaan in kleine hoeveelheden van minder dan 5 gram, zelfs in cafés ofwel coffeeshops.

Wat niet wil zeggen dat er in Nederland naar verhouding veel marihuana wordt geconsumeerd. Het is in feite (nog) populairder bij toeristen die Nederland bezoeken dan de lokale bevolking. India is van oudsher een land waar veel marihuana werd gebruikt. Lord Shiva, de schepper van hemel en aarde volgens het algemeen hindoeïstische geloof, wordt verondersteld een cannabisgebruiker te zijn.

Marihuana ongeveer 114 keer minder dodelijk dan alcohol

Houd er rekening mee dat er tientallen factoren zijn om rekening mee te houden bij het vergelijken van de gezondheidseffecten van alcohol en marihuana, inclusief hoe de stoffen het hart, hersenen en gedrag beïnvloeden en hoe waarschijnlijk het is dat je er verslaafd aan raakt.

Met de wereldwijde legalisering van marihuana is er een toenemend aantal onderzoeken gaande waarbij onderzoekers de potentiële schade en voordelen van de drugs onderzoeken, zowel op korte als op lange termijn. Studies suggereren echter dat als het gaat om de gezondheid van de hersenen, alcohol schadelijker is dan marihuana.

Het blijkt dat marihuana ongeveer 114 keer minder dodelijk is dan alcohol, volgens de bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. Van de zeven soorten drugs die in de criteria van de studie worden genoemd, was alcohol het dodelijkste op individueel niveau, op de voet gevolgd door drugs zoals heroïne, cocaïne, tabak, ecstasy, methamfetaminen en marihuana. Eerdere studies wezen consistent op marihuana als het veiligste recreatieve medicijn, maar hoe groot precies de discrepantie was, was op dat moment onbekend.

Tijdens het onderzoek bepaalden de betrokken onderzoekers het sterfterisico van verschillende drugs, alcohol en sigaretten door een letale dosis van elke stof te vergelijken met de hoeveelheid die gewoonlijk door een consument wordt gebruikt. Onderzoekers ontdekten dat niet alleen marihuana het laagst was gemeten uit de geteste drugs, maar er was zo’n grote kloof tussen marihuana en de andere drugs, samen met de letale en typische doses die ze eerder als het enige drugsoort met een laag sterfterisico hadden geclassificeerd, terwijl alle andere soorten drugs werden geclassificeerd als “gemiddeld” of “hoog”.

Na de studie verklaarden de betrokken onderzoekers dat marihuana volgens hen een zo laag risico is dat ze een brede, gereguleerde legalisatie ervan voorschrijven.

Alcohol sterfgevallen vs cannabis

In 2014 stierven 30.722 mensen door alcohol gebaseerde oorzaken in de VS – en dat geldt niet voor drank gerelateerde ongelukken of moorden. Als die sterfgevallen werden opgenomen, zou het aantal dichter bij 90.000 zijn, volgens de Centers for Disease Control and Prevention.

Ondertussen zijn volgens de Drug Enforcement Administration (DEA) geen sterfgevallen als gevolg van marihuana-overdoses gemeld. Een 16-jarige studie van meer dan 65.000 Amerikanen, gepubliceerd in het American Journal of Public Health, vond dat gezonde gebruikers van marihuana niet eerder zouden sterven dan gezonde mensen die geen cannabis gebruikten.

Marihuana wordt vaak uitgeprobeerd en is minder verslavend

Bovendien heeft bijna de helft van alle volwassenen tenminste één keer marihuana geprobeerd, waardoor het een van de meest gebruikte (in sommige landen, illegale) drugs is – maar onderzoek wijst erop dat een relatief klein percentage van de mensen verslaafd raakt.

Voor een onderzoek uit 1994 vroegen epidemiologen van het National Institute on Drug Abuse aan meer dan 8000 mensen in de leeftijd van 15 tot 64 jaar over hun drugsgebruik. Van degenen die marihuana minstens één keer geprobeerd hadden, paste ongeveer 9% uiteindelijk in een diagnose van verslaving. Voor alcohol was dit ongeveer 15%. Om dat in perspectief te plaatsen, was het verslavingspercentage voor cocaïne 17%, terwijl heroïne 23% was en nicotine 32%.

De onderzoekers verduidelijkten dat de studie niet suggereert dat matige alcoholconsumptie een hoger risico met zich meebrengt dan regulier heroïnegebruik. Omgevingscondities, zoals vuile naalden of ongereguleerde voorraden, dragen bij aan de totale schade die wordt veroorzaakt door het gebruik van een drugs zoals heroïne.

In plaats daarvan werd deze studie specifiek gedaan om de dodelijkheid van de stoffen zelf te meten. Veel eerder uitgevoerde onderzoeken die in het afgelopen decennium zijn gepubliceerd, suggereren echter dat de ene absoluut gevaarlijker is dan de andere.

Lees meer op ThePost24 (EN, bron) en TheVersed (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]