Home Criminaliteit De eerste linkse president van Colombia zegt dat de war on drugs wereldwijd volledig heeft gefaald

De eerste linkse president van Colombia zegt dat de war on drugs wereldwijd volledig heeft gefaald

door Team Inc.

2022-08-12-De eerste linkse president van Colombia zegt dat de war on drug wereldwijd volledig heeft gefaald

Gustav Petro, de eerste linkse president van Colombia, is beëdigd en belooft ongelijkheid te bestrijden en vrede te brengen in een land dat lang wordt geplaagd door bloedige vetes tussen de regering, drugshandelaren en rebellengroepen. Hij zegt dat de oorlog tegen drugs volledig heeft gefaald en kiest voor een andere aanpak.

Bij zijn beëdiging zegt Gustavo Petro dat het land een tweede kans krijgt om geweld en armoede aan te pakken. Petro, een voormalig lid van de Colombiaanse guerrillagroep M-19, won de presidentsverkiezingen in juni door conservatieve partijen te verslaan.

De aantredende president zei dat hij bereid was vredesbesprekingen te beginnen met gewapende groepen in het hele land en riep de Verenigde Staten en andere landen ook op om het drugsbeleid dat gericht is op het verbod op stoffen zoals cocaïne en gewelddadige conflicten te wijzigen. Petro zegt dat geweld door de overheid alleen maar tot meer geweld heeft geleid en de maffia heeft versterkt.

Nieuw drugsbeleid

“Het is tijd voor een nieuwe internationale conventie die accepteert dat de oorlog tegen drugs is mislukt”, zei hij. “Natuurlijk is vrede mogelijk. Maar het hangt ervan af of het huidige drugsbeleid wordt vervangen door krachtige maatregelen die consumptie van cocaïne in ontwikkelde samenlevingen voorkomen.” Hierdoor zou een gedeelte van de vraag verdwijnen en worden drugscriminelen rechtstreeks geraakt.

De overwinning van de ex-rebel was ook uitzonderlijk voor Colombia, waar kiezers historisch terughoudend zijn om linkse politici te steunen die er vaak van worden beschuldigd zwak te zijn tegen misdaad of bondgenoot te zijn van guerrillastrijders.
Een vredesakkoord uit 2016 tussen de Colombiaanse regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia leidde de aandacht van kiezers af van de gewelddadige conflicten die zich op het platteland afspelen en gaf aandacht aan problemen als armoede en corruptie, waardoor de populariteit van linkse partijen bij nationale verkiezingen werd aangewakkerd.
Kleinere rebellengroepen zoals het Nationale Bevrijdingsleger en de Gulf Clan blijven echter vechten om drugssmokkelroutes, illegale goudmijnen en andere hulpbronnen die door de FARC zijn achtergelaten.

De 62-jarige Petro heeft het door de VS geleide anti-narcoticabeleid als een mislukking beschreven, maar heeft ook gezegd dat hij “als gelijken” met Washington zou willen werken, door plannen te maken om klimaatverandering te bestrijden of om infrastructuur te brengen naar plattelandsgebieden waar veel boeren zeggen dat cocabladeren het enige levensvatbare gewas zijn.

Bron: theguardian.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter