Deze man wordt de eerste legale wietteler van Breda

door drugsinc

Deze man wordt de eerste legale wietteler van Breda

De plannen voor een legale wietkwekerij in Breda krijgen steeds serieuzere vormen. De initiatiefnemers gaan ervan uit dat ze volgend jaar mee kunnen doen aan het overheidsexperiment. Een teler is gevonden.

‘We gaan in volle vaart vooruit’, zegt de Bredase advocaat Peter Schouten die samen met huisarts Ronald Roothans en SP-politicus Joep van Meel kartrekker is van Project C. ,,We denken er nu echt niet meer aan dat het niet gaat lukken.”

De Bredanaars willen in het overheidsexperiment voor de legale teelt van cannabis stappen. De proef, zoals afgesproken in het regeerakkoord, is overigens uitgesteld. Pas ergens in het tweede kwartaal van 2019 wordt duidelijk welke tien gemeenten gaan deelnemen. Eerder werd begin volgend jaar genoemd als startdatum, maar volgens het kabinet willen gemeenten meer duidelijkheid over de regels van het experiment. ,,Het conceptbesluit van het kabinet ligt er. Ik zie geen aanleiding om te veronderstellen dat het niet meer door zou gaan”, aldus Schouten.

Het trio stak eerder dit jaar de koppen bij elkaar en bracht toen zijn plannen naar buiten. Inmiddels is er een vierde bestuurder bij betrokken: Bredanaar Pascal van Oers, mede-eigenaar van VEK Adviesgroep. Een bedrijf dat zich bezighoudt met het bouwen van kassen overal ter wereld. ,,Voor de teelt van rozen, tomaten, aardbeien, enzovoort. Toen ik hoorde van de Bredase plannen voor een legale cannabiskwekerij, vond ik die zodanig interessant dat ik contact heb gezocht en me bij de groep heb aangesloten.”

Kassencomplexen

Van Oers krijgt de taak om op zoek te gaan naar een geschikte locatie van ongeveer 2 tot 3 hectare, waarvan 6.000 vierkante meter teeltoppervlak. ,,Het zal geen complex zijn dat we nog moeten bouwen. Dat kost te veel tijd en die is er niet, ook al omdat het experiment maximaal vier jaar duurt. We gaan diverse kassencomplexen in de regio Breda toetsen aan de hand van tal van criteria. Daarnaast moet de locatie een solitaire ligging hebben om overlast aan derden zoveel mogelijk te beperken. En vervolgens kijken we of die locaties beschikbaar en betaalbaar zijn.”

Het zijn drukke tijden voor de Bredase wietondernemers. Het vinden van iemand die zich straks bezighoudt met het daadwerkelijk telen van de wiet, was geen sinecure. Schouten: ,,We kunnen natuurlijk geen illegale kweker aannemen. Het was dus heel moeilijk om iemand te vinden die ervaring heeft met het opzetten van een grote plantage. Die zou namelijk niet door de Bibob-procedure komen en geen VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag, red.) krijgen. En juist dat zijn voorwaarden die de overheid stelt.”

We kunnen natuurlijk geen illegale kweker aannemen. Het was dus moeilijk om iemand te vinden die ervaring heeft met het opzetten van een grote plantage. Die zou namelijk niet door de Bi­bob-procedure komen

Peter Schouten

Schouten kwam via via in contact met Joris van Nassau. De geboren Roosendaler, die nu in Dinteloord woont, studeerde civiele techniek in Delft en werkte de laatste jaren voor een bedrijf dat brandweerinstallaties aan onder meer industrie levert. Nu handelt hij in ledverlichting voor de tuinbouw. ,,Hij wordt onze meesterteler”, zegt Schouten.

Slaapprobleem

Van Nassau: ,,Op mijn zestiende gebruikte ik voor het eerst cannabis. Ik was niet iemand die er lam van op de bank ging liggen. Ik gebruikte vooral omdat ik een slaapprobleem had. Een jointje hielp. In de jaren daarna ben ik uit fascinatie en interesse me meer en meer gaan verdiepen in wietplanten. Ik ben verschillende soorten gaan kweken in mijn achtertuin. Ook omdat ik de kwaliteit in coffeeshops niet zuiver genoeg vind. Bovendien vragen ze voor die matige kwaliteit te veel geld.”

Lees verder onder de foto 

Initiatiefnemers Ronald Roothans, Joep van Meel en Peter Schouten (vlnr).

Initiatiefnemers Ronald Roothans, Joep van Meel en Peter Schouten (vlnr). © Pix4Profs / Edwin Wiekens

Hij benadrukt dat hij nooit aan coffeeshops heeft geleverd en zich altijd hield aan de maximaal vijf plantjes voor eigen gebruik.

12.000 kilo cannabis

De kwekerij is straks goed voor een productie van 12.000 kilo cannabis per jaar, bij een omzet van 45 miljoen euro. Ruim honderd werknemers moet het bedrijf gaan tellen, onder wie zeker tien kwekers die samen met Van Nassau vijftien verschillende wietsoorten gaan kweken. ,,Rond 1 maart willen we de faciliteiten scherp voor ogen hebben en moeten we een locatie hebben. Daarna wordt bekend welke gemeenten (het zijn er maximaal tien, red.) voor het experiment worden aangewezen. Vervolgens worden de kwekers geselecteerd en worden de vergunningen verleend”, aldus Schouten.

Via crowdfun­ding willen we een half miljoen euro vergaren, nodig om op te starten. Daarna is 8 miljoen euro nodig aan startkapi­taal.

Peter Schouten

,,We hopen natuurlijk dat Breda er bij zit. Maar als dat niet zo is, betekent dat nog niet dat wij niet van start gaan. Wij kunnen ook leveren aan coffeeshops in steden elders, die wel tot het selecte groepje behoren.”

Het bedrijf gaat Project C heten, waarbij de c voor cannabis staat. ,,Via crowdfunding willen we een half miljoen euro vergaren, nodig om op te starten. Daarna is 8 miljoen euro nodig aan startkapitaal. Daarvoor gaan we in gesprek met een aantal financiële partijen.”

Uit de criminele sfeer

De Bredase initiatiefnemers geloven heilig in hun Project C, dat uit ideële motieven is ontstaan. De teelt van cannabis moet uit de criminele sfeer worden gehaald, zo omschreven ze eerder in een manifest. En de kwaliteit van het spul moet fors omhoog. Wie A zegt moet ook B zeggen, valt uit de woorden van Schouten op te maken. ,,Want als de bovenwereld niet bereid is de handen uit de mouwen te steken, kan het project nooit worden gerealiseerd.”

Lees het volledige artikel op Ad.nl (Bron)

 

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]