Nieuwe fractie in Europees Parlement gevormd om EU-‘taboe’ voor medicinale cannabis te beëindigen

door drugsinc

Parlementaire fractie gevormd van meerdere partijen om EU-‘taboe’ voor medicinale cannabis te beëindigen

Het belangrijkste doel van de nieuwe internationale samenwerkende groep van verschillende partijen binnen het Europees Parlement is het aanpakken van de stigmatisering die patiënten nu ervaren bij het gebruik van op cannabis gebaseerde medicijnen en behandelingen, aldus de socialistische Europarlementariër Alex Agius Saliba.

Recentelijk had een nieuw partij overschrijdend initiatief dat meer dan 40 Europese wetgevers samenbrengt die zich bezighouden met de kwestie van medicinale cannabis in de EU, zijn inaugurele bijeenkomst.

In een interview legde een van de leiders uit dat de harmonisatie van nationale wetten inzake toegang tot medicinale cannabis bovenaan de agenda van de groep staat.

“Het heeft geen zin om patiënten die deze voorschriften dringend nodig hebben, als tweede, derde of vierde klas patiënten te blijven behandelen”, zei de Maltese wetgever Agius Saliba.

Hij benadrukte dat er geen verschil mag zijn tussen een voorgeschreven medicijn op basis van cannabis en een ander voorgeschreven medicijn op EU-niveau om verschillende rechten te vermijden, afhankelijk van waar de patiënten vandaan komen.

Sommige leden van het Europese Parlement die zich bij de nieuwe fractie hebben aangesloten, komen uit EU-landen zoals Duitsland en Malta waar al een strenge medicinale-cannabiswetgeving van kracht is.

“Deze collega’s zouden goede praktijken uit hun land kunnen brengen en we kunnen zien of hun modellen horizontaal in de EU kunnen worden gerepliceerd”, zei hij.

Sommige lidstaten, zoals Frankrijk en Denemarken, zijn pilots gestart voor medicinaal gebruik van marihuana, terwijl andere, zoals Duitsland, een meer institutionele benadering hebben aangenomen door specifieke overheidsinstanties op te richten. Op de vraag welk model men voor Europa voor ogen heeft, lijkt de keuze voor het het meer gestructureerde systeem dat in Duitsland wordt gehanteerd, maar dat de kwestie op dit moment nog te voorbarig is.

Meerdere leden van het Europees Parlement hebben zich bij de nieuwe fractie aangesloten (afb.)
Meerdere leden van het Europees Parlement hebben zich bij de nieuwe fractie aangesloten (afb.)

“Het grootste probleem is dat we niet kunnen kiezen tussen het proefproject systeem en het gestructureerde systeem, aangezien we op EU-niveau helemaal opnieuw beginnen”, zei hij, eraan toevoegend dat de eerste prioriteit het vaststellen van basisdefinities en een reeks minimumnormen om deze vervolgens implementeren.

Bronnen o.a. Canex (EN), Euractiv (EN), Europarl (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]