Cannabis kan vermoeidheid helpen verminderen

door drugsinc

Cannabis kan vermoeidheid helpen verminderen

Een nieuwe Amerikaanse studie suggereert dat het gebruik van cannabis vermoeidheid kan helpen verminderen, hoewel auteurs duidelijk maken dat de uiteindelijke effecten afhangen van de individuele consument.

Op basis van de metabolische toestand van de consument en de specifieke eigenschappen van het geconsumeerde wietproduct, kan de omvang van het effect en de omvang van de ervaren bijwerkingen variëren. Dit schrijven de auteurs in het artikel dat is gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Medical Cannabis and Cannabinoids.

De deelnemers gebruikten cannabis die in de VS in de handel verkrijgbaar is.

Ondanks meer legale toegang tot en gebruik van cannabis in de Verenigde Staten, met name onder oudere volwassenen en patiënten met ernstige gezondheidsproblemen, schrijven auteurs: “gezondheidsaanbieders en consumenten hebben nog steeds weinig formele richtlijnen van de wetenschappelijke en medische gemeenschap over hoe de op cannabis gebaseerde producten die zij kiezen te gebruiken. Consumeren kan gevoelens van vermoeidheid en energieniveaus beïnvloeden.”

Onderzoekers wilden een beter beeld krijgen van de impact die commercieel verkrijgbare cannabis producten kunnen hebben op vermoeidheid. Om daar achter te komen, keken ze van 6 juni 2016 tot 7 augustus 2019 naar 3.922 zelf-toegediende cannabissessies door 1.224 personen die de Releaf-app gebruikten.

Met deze app kunnen gebruikers “anoniem realtime en historische ervaringen met specifieke cannabis- en CBD-producten volgen”, inclusief waar een product is gekocht, waarom het wordt gebruikt en hoeveel het is gebruikt, evenals symptoomverlichting, gevoelens en bijwerkingen ervaren.

Onderzoekers beschouwden subjectieve veranderingen in vermoeidheidsintensiteit zowel voor als na cannabisgebruik.

Overgrote meerderheid ervoer algehele verbetering in vermoeidheid

De resultaten leken consistent en dramatisch te zijn. “Gemiddeld ervoer 91,94 procent van de mensen verminderde vermoeidheid na consumptie”, merkt de studie op. Op een schaal van nul tot 10 was de gemiddelde vermindering van de symptoomintensiteit, zoals beoordeeld door deelnemers aan de studie, ongeveer 3,5 punten.

Meer specifiek was er geen significant verschil in symptoomverlichting voor degenen die indica- of sativabloemen gebruikten, personen die wiet roken rapporteerden een betere symptoomverlichting dan degenen die pijpen of verdampers gebruikten (vapen ging gepaard met de minste symptoomverlichting) en THC- en CBD-niveaus waren over het algemeen niet geassocieerd met veranderingen in de intensiteit van de symptomen.

Maar het was niet allemaal goed nieuws. Onderzoekers melden dat minder dan 24 procent van de gebruikers op een bepaald moment verhoogde gevoelens van vermoeidheid meldde, zoals zich ongemotiveerd en op de bank opgesloten voelen.

Energie wint het van op de bank hangen

Dat percentage was echter lager dan de tot 37 procent van de deelnemers aan de studie die meldden dat ze meer energie ervoeren, dat wil zeggen zich actief, energiek, dartel of productief voelen.

Uit een onderzoek onder bijna 90.000 adolescenten, uitgebracht in 2020, bleek dat slechts zeven procent van de adolescenten van 12 tot 15 jaar die in het verleden cannabis hadden gebruikt, dagelijks 60 minuten aan lichaamsbeweging doen en dat percentage is zelfs nog lager voor huidige cannabisgebruikers.

Cannabisgebruik, onderzoek wijst uit dat je niet per definitie last van vermoeidheid krijgt (afb.)
Cannabisgebruik, onderzoek wijst uit dat je niet per definitie last van vermoeidheid krijgt (afb.)

Maar een in 2021 gepubliceerde Amerikaanse studie waarin de relatie tussen cannabisgebruik en lichaamsbeweging zoals sporten bij jonge en middelbare leeftijd werd beoordeeld, stelde vast dat er een positief verband tussen de twee zou kunnen zijn. “Het gebruik van marihuana is niet significant gerelateerd aan lichaamsbeweging, in tegenstelling tot de conventionele wijsheid dat marihuanagebruikers minder snel actief zijn”, schreven onderzoekers.

Verschillende bevindingen met betrekking tot cannabisgebruik en fysieke activiteit hebben de University of Colorado Boulder misschien een impuls gegeven om eind 2021 aan te kondigen dat het mensen rekruteert die cannabis combineren met lichaamsbeweging voor een aanstaande studie.

Van alle gebruikers die bijwerkingen hebben geregistreerd, blijkt uit het meest recente onderzoek dat 68 procent ten minste één negatieve bijwerking opmerkt (zoals een droge mond of een benevelend gevoel), 96 procent vermeldt ten minste één positief effect (zoals een ontspannen of vredig) en 81 procent rapporteerde ten minste één contextspecifieke bijwerking (zoals zich high of tintelend voelen).

Ze concluderen dat toekomstig onderzoek baat zou hebben bij het onderzoeken van realtime effecten van cannabisgebruik op gedrags- en mentale vermoeidheid onder veranderde lichamelijke toestanden bij gezonde mensen en klinische populaties.

Bronnen o.a. EdmontonJournal (EN), HighTimes (EN), TheGrowthOp (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]