De psilocybine van paddo’s kan ernstige depressies verlichten in combinatie met therapie

door Team Inc.

paddenstoel-in-bos

De psychedelische stof die in paddo’s wordt aangetroffen, kan helpen bij het verlichten van ernstige depressies in combinatie met psychotherapie.

Bijna een derde van de patiënten met ernstige depressie ging in snelle remissie na een enkele dosis van 25 mg psilocybine gevolgd door therapiesessies, die erop gericht waren patiënten te helpen de oorzaken en mogelijke oplossingen voor hun depressie te identificeren, aldus onderzoekers.

De resultaten van de grootste klinische studie tot nu toe naar psilocybine en depressie werden beschreven als “uitzonderlijk” door Prof Guy Goodwin, de chief medical officer bij Compass Pathways, het bedrijf voor geestelijke gezondheidszorg dat de proef leidde die werd uitgevoerd op 22 locaties in het VK, Europa en Amerika.

Therapieresistente depressie

Wereldwijd hebben naar schatting 100 miljoen mensen een therapieresistente depressie, gedefinieerd als een depressieve stoornis die niet heeft gereageerd op ten minste twee behandelingen met antidepressiva. Ongeveer de helft van de getroffenen is niet in staat om routinematige dagelijkse taken uit te voeren.

“De responspercentages in deze groep met therapieresistente depressie liggen meestal tussen de 10 en 20%,” zei Goodwin. “We zien remissiepercentages na drie weken van ongeveer 30% … dat is een zeer bevredigend resultaat.”
Dr. James Rucker, een psychiater in South London en Maudsley NHS Foundation Trust, die meewerkte aan het onderzoek aan King’s College London, zei dat therapieresistente depressie een “onthutsende” last legde op patiënten en hun omgeving, met totale kosten voor de VK van £ 3,9 miljard per jaar.

De klinische fase 2b-studie rekruteerde 233 patiënten met resistente depressie en wees hen willekeurig toe aan een enkele capsule van 1 mg, 10 mg of 25 mg synthetische psilocybine genaamd Comp360. Patiënten luisterden naar een kalmerende afspeellijst en droegen slaapmaskers om hun aandacht minstens zes uur naar binnen te richten. Er was een therapeut aanwezig om de patiënten in de gaten te houden. De vrijwilligers kregen therapiesessies de dag nadat ze het medicijn hadden gekregen en een week later.

Resultaten gepubliceerd in de New England Journal of Medicine laten zien dat depressiescores, gemeten op de standaard Montgomery-Åsberg depressieschaal, onmiddellijk na de behandeling verbeterden in alle drie de takken van het onderzoek.
De meest significante impact was bij degenen die de hoogste dosis psilocybine van 25 mg kregen. Drie weken na inname van het medicijn was 29% van deze groep in remissie, vergeleken met respectievelijk 9% en 8% van de 10 mg- en 1 mg-groepen. Na 12 weken bleven de voordelen bestaan ​​bij een vijfde van degenen in de groep met de hoge dosis, vergeleken met één op de 10 in de groep met de laagste dosis.

Psilocybine als medicijn

Psilocybine is het belangrijkste actieve ingrediënt in paddo’s. In het lichaam wordt het afgebroken tot een stof genaamd psilocine, die golven van neurotransmitters in de hersenen vrijgeeft. MRI-scans laten zien dat hersenactiviteit chaotischer wordt door psilocine, waarbij verschillende hersengebieden meer met elkaar praten dan normaal. “Dat lijkt misschien een slechte zaak, maar dat is het niet”, zei Rucker. “Dat gebeurt elke nacht: wanneer je droomt, worden je hersenen plastischer, iets chaotischer, er worden nieuwe verbindingen gevormd.”

Patiënten in het onderzoek vertelden dat ze door psilocybine in een soort droom zaten, maar toch wakker waren. De verhoogde connectiviteit in de hersenen lijkt een langduriger effect te hebben, maar duurt enkele weken en maakt de hersenen ontvankelijker voor therapie. “Wanneer de hersenen zich in een meer flexibele staat bevinden, opent dit wat wij beschouwen als een therapeutische kans”, zei Rucker.

David Nutt, een professor in neuropsychofarmacologie aan het Imperial College London, die niet betrokken was bij het onderzoek, zei dat het snelle effect van psilocybine suggereerde dat het negatieve cycli bij de patiënten verstoorde, in feite als een “reset” voor de hersenen.

Ondanks de duidelijke voordelen rapporteerden veel patiënten bijwerkingen in het onderzoek, waarvan hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid de meest voorkomende waren. Eén persoon had een slechte trip en kreeg een kalmerend middel om angst te verminderen. Zoals gebruikelijk is bij therapieresistente depressie, rapporteerde een aantal patiënten in verschillende takken van het onderzoek zelfbeschadiging en zelfmoordgedachten.

Suïcidaal gedrag werd gezien bij drie patiënten die niet reageerden op de dosis van 25 mg psilocybine ten minste een maand na inname van het medicijn. Volgens Nutt waren deze gevallen waarschijnlijk willekeurige gebeurtenissen en niet gerelateerd aan de dosis psilocybine. Een grotere fase 3-studie die de effecten van twee doses psilocybine zal onderzoeken zal later dit jaar van start gaan.

Bron: theguardian.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]