Duitslands legalisering van cannabis vertraagt door angst voor botsing met EU-wetgeving

door Team Inc.

2022-09-17-Duistslands legalisering van cannabis vertraagt door angst voor botsing met EU-wetgeving

Juridische hindernissen vertragen Duitse plannen om de gecontroleerde distributie van cannabis onder volwassenen mogelijk te maken. Er bestaat angst dat een nieuw opgestelde wet om de drug te legaliseren door het Europees gerechtshof van tafel wordt geveegd.

In een regeerakkoord dat afgelopen november werd ondertekend, verklaarde de driepartijenregering onder leiding van kanselier Olaf Scholz voornemens te zijn de verkoop van cannabis aan volwassenen voor recreatieve doeleinden legaal te maken. De belofte is herhaald door de Groene Partij en de liberale Vrije Democratische Partij in het bijzonder, waarbij de minister van Justitie, Marco Buschmann, in mei zijn optimisme uitdrukte dat er volgend voorjaar een wet zou kunnen worden aangenomen.

Europese wetgeving ontmoedigt cannabislegalisatie

Sindsdien is de regering echter merkbaar stiller geworden over toezeggingen van een wetsontwerp in het najaar. Begin deze week lekte een juridische analyse door de onderzoeksdienst van het Duitse parlement waarin men waarschuwde dat de legalisering op meerdere vlakken in strijd zou kunnen zijn met de Europese regelgeving.

“Er is enige voorzichtigheid over beloften van een doorbraak voor het einde van het jaar”, zei een functionaris die bekend is met de zaak. “De complexiteit van alles begint door te dringen, en er is een scherper bewustzijn van de risico’s die ermee gemoeid zijn.”

In het eerste debat over de legalisering van cannabis in Duitsland was het belangrijkste obstakel dat werd vastgesteld, het enkelvoudige VN-verdrag van 1961 inzake verdovende middelen. Nu ziet Berlijn de conventie steeds meer als uitdaging, omdat het bindende karakter van verschillende Europese wetten in beeld is gekomen. Een kaderbesluit van de Raad van de Europese Unie uit 2004 vereist bijvoorbeeld dat lidstaten ervoor zorgen dat de verkoop van drugs, waaronder cannabis, “bestraft wordt met effectieve, evenredige en afschrikkende strafrechtelijke sancties”.

Het Schengenakkoord verplicht de ondertekenaars ook om de illegale export, verkoop en levering van “verdovende middelen en psychotrope stoffen, waaronder cannabis” aan banden te leggen. Hoewel de Duitse regering op schema blijft om binnen de huidige zittingsperiode een wet aan te nemen om de distributie van cannabis toe te staan, aldus bronnen, volgt ze ook de nieuwste plannen in Luxemburg als een manier om de drug te legaliseren met een minimaal risico op inbreuk op de Europese wetten.

De regering in Luxemburg heeft deze zomer een wet voorgesteld die recreatief gebruik van cannabis voor privédoeleinden zou legaliseren, maar het gebruik van de drug in het openbaar zou blijven verbieden. Nederland wordt weliswaar algemeen geassocieerd met legaal roken van wiet, maar tolereert alleen de consumptie van cannabis en stelt technisch gezien nog steeds de groei en verkoop van de drug aan coffeeshops strafbaar.

Bron: theguardian.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]