Hoe cannabis cognitie en slaap bij kankerpatiënten verbetert

door Team Inc.

cannabis-tinctuur-olie

Angela Bryan bestudeert al jaren kankerpreventie en was net begonnen met het bestuderen van cannabisgebruik onder kankerpatiënten, toen in 2017 haar persoonlijke en professionele leven met elkaar in botsing kwamen op een manier die ze zich nooit had kunnen voorstellen: bij haar werd borstkanker vastgesteld. Recent onderzoek naar de invloed van cannabis is baanbrekend.

Aarzelend om opioïden te gebruiken voor postoperatieve pijn, vroeg ze haar doctoren wat ze ervan vonden dat ze het kruid medicinaal gebruikte. “Ze waren zo positief over wat ik wilde doen, maar ze hadden geen idee wat ze me moesten vertellen”, zegt Bryan, een professor in psychologie en neurowetenschappen aan CU Boulder. “Er waren gewoon geen gegevens.”

Baanbrekende studie naar cannabis

Nu, zes jaar verder, lijkt een kleine maar baanbrekende studie te helpen om die leemte op te vullen. Niet alleen blijkt dat kankerpatiënten die cannabis gebruiken, om hun symptomen aan te pakken, minder pijn hebben, maar ook beter slapen en een ander onverwacht voordeel ervaren: na een paar weken langdurig gebruik lijken ze helderder te denken.

Als je veel pijn hebt, is het moeilijk om na te denken,” zei Bryan, de hoofdauteur van het onderzoek. “We ontdekten dat wanneer de pijn van patiënten afnam na een tijdje cannabis te hebben gebruikt, hun cognitie beter werd.” De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Exploration in Medicine, is een van de eersten die beoordeelt hoe cannabis die vrij verkrijgbaar is bij apotheken – in plaats van door de overheid geleverde of synthetische varianten – kankersymptomen of bijwerkingen van chemotherapie beïnvloedt. Het werpt ook licht op de grote verscheidenheid aan producten die kankerpatiënten gebruiken nu marihuana in de meeste staten legaal is.

Onderzoek naar cannabissoorten

Enquêtes suggereren dat maar liefst 40% van de kankerpatiënten in de VS cannabis gebruikt, maar slechts een derde van de artsen voelt zich op zijn gemak om hen hierover te adviseren. Het bestuderen ervan is ingewikkeld, omdat de federale wet universitaire onderzoekers verbiedt om cannabis voor onderzoek te bezitten of te verspreiden, tenzij het door de overheid is uitgegeven of van farmaceutische kwaliteit is. Als gevolg hiervan hebben de meeste onderzoeken alleen gekeken naar producten op recept, zoals nabilone of dronabinol (meestal voorgeschreven voor misselijkheid) of cannabissoorten van de overheid die doorgaans minder krachtig zijn en de verscheidenheid aan vrij verkrijgbare producten missen.

Voor de studie werkte Bryan samen met oncologen Dr. Ross Camidge en Dr. Daniel Bowles op de CU Anschutz Medical Campus om 25 kankerpatiënten te observeren die gedurende twee weken cannabis gebruikten. Na een basisafspraak waarbij hun pijnniveau, slaappatroon en cognitie werden beoordeeld, werd hen gevraagd om zelf een edible naar keuze te kopen bij een apotheek. De keuzes waren verrassend gevarieerd: chocolaatjes, gummies, tincturen, pillen en gebak. De procten bevatten een verschillende verhouding van THC en CBD. “Dit vertelt ons dat mensen open staan ​​om alles te proberen waarvan ze denken dat het nuttig kan zijn, maar er zijn gewoon niet veel gegevens om hen te helpen bepalen wat het beste werkt voor wat,” zei Bryan.

Om acute effecten te bestuderen, reden onderzoekers op een dag met een “mobiel laboratorium naar het huis van elke patiënt. Deelnemers ondergingen fysieke en cognitieve beoordelingen en en werden vervolgens opnieuw getest nadat ze thuis cannabis hadden gebruikt. Na twee weken langdurig gebruik met de frequentie van hun keuze, kregen ze ook een vervolgonderzoek. Binnen een uur, zo bleek uit de studie, verlichtte cannabis de pijn van de patiënt aanzienlijk, terwijl het ook hun cognitie aantastte en hen een “high” gaf, afhankelijk van het THC-gehalte.

Lange termijn effecten

Op langere termijn ontstond er een ander patroon: na twee weken langdurig gebruik rapporteerden patiënten verbeteringen in pijn, slaapkwaliteit en cognitieve functie. Sommige objectieve metingen van de cognitieve functie, waaronder reactietijden, verbeterden ook.

“We dachten dat we misschien wat problemen met de cognitieve functie zouden zien”, zei Bryan, erop wijzend dat zowel cannabis als chemotherapie eerder in verband zijn gebracht met verminderd denken. “Maar mensen hadden eigenlijk het gevoel dat ze helderder dachten. Het was een verrassing.”

Hoe meer de pijn van mensen afnam, hoe meer hun cognitie leek te verbeteren. Voornamelijk degenen die meer CBD innamen, een bekende ontstekingsremmer, rapporteerden grotere verbeteringen in zowel pijnintensiteit als slaapkwaliteit.
Hoewel er grotere, gecontroleerde onderzoeken nodig zijn voordat conclusies kunnen worden getrokken, zeggen de auteurs dat de bevindingen een intrigerende mogelijkheid bieden: hoewel sommige vormen en doseringen van cannabis voor pijnverlichting het denken op korte termijn juist kunnen belemmeren, kan de behandeling op de lange termijn de cognitie verbeteren door pijn te verminderen.

“We weten dat oncologen en patiënten zich zorgen maken over de mogelijke negatieve invloed van de behandeling van kanker op de cognitieve functie, dus de potentiële, indirecte rol van cannabisgebruik bij het verbeteren van de subjectieve cognitieve functie moet verder worden bestudeerd”, zegt eerste auteur Gregory Giordano, een professionele onderzoeksassistent bij de afdeling Psychologie en Neurowetenschappen.

Bron: medicalexpress.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]