Openbaar Ministerie boos over NPO documentaire Cannabis

door drugsinc

Openbaar Ministerie boos over NPO documentaire Cannabis

De documentairereeks van producer Robert Oey en regisseur Arjen Sinninghe Damsté belicht de geschiedenis van het Nederlandse softdrugsbeleid vanaf de jaren zeventig. Ze maakten een reconstructie van de ontwikkeling en transformatie van het Nederlandse gedoogbeleid.

Nederland stond bekend om het aanvankelijk liberale en sympathiek bedoelde gedoogbeleid rond softdrugs. Maar wat is daar nog nodig? De welbekende coffeeshops, leverde Nederland de koppositie van landen met een realistischere houding over drugs. Daar lijkt echter weinig meer van over waarbij het systeem en de bijbehorende logica amper nog valt uit te leggen.

Toch wordt een dappere poging daartoe ondernomen in de zesdelige documentairereeks Cannabis, waarvan de eerste aflevering morgen op 30 september op NPO2 wordt uitgezonden in Nederland (bekijk de trailer).

De rode draad in de serie is de zaak rond de oprichter en voormalig eigenaar van coffeeshopketen GrassCompany Johan van Laarhoven, die in 2014 in Thailand tot 103 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens het witwassen van drugsgeld. Van Laarhoven zit sinds begin dit jaar vast in Nederland.

Van Laarhoven had een goedlopende coffeeshop in Tilburg (Nederland) om vervolgens naar Thailand te verhuizen. Vervolgens wordt hij in opdracht van het Nederlandse Openbaar Ministerie samen met zijn vrouw opgepakt op verdenking van witwassen en leiding geven aan een criminele organisatie. Volgens de regisseur van de documentaire Cannabis valt de zaak niet los te zien van de gewijzigde houding van Nederland ten aanzien van drugs: “We zijn in een war on drugs beland die recht tegenover het oorspronkelijk bedoelde gedoogbeleid staat.”

In opdracht van het Openbaar Ministerie werkten onder meer Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van Procureurs-Generaal en landelijke perswoordvoerder Wouter Bosmee aan de serie.

Het Openbaar Ministerie is boos over de serie, vanwege de ‘tendentieuze en suggestieve toon’. 

“Het past bij de taak van het Openbaar Ministerie om publiekelijk uit te leggen en te interpreteren. Het Openbaar Ministerie is gewend kritisch te worden benaderd. Dat mag ook. Alleen het evenwicht in deze productie gaat verloren. De serie laat zeker geen ‘gebalanceerd beeld’ van de zaak-Van Laarhoven zien ”, aldus het OM.

Volgens het OM is een aantal advocaten vaak aan het woord in de serie en krijgen ze alle gelegenheid om kritiek te uiten op het OM en de betrokken officieren van justitie.

“Het Openbaar Ministerie is niet vrij om de eenzijdige en onjuiste aantijgingen en aantijgingen van de advocaten in de zaken van de verdachten te weerleggen. Het OM wacht daarmee op de verdere afhandeling van de strafzaak tegen de verdachten in de zaken rondom The Grass Company en uiteraard niet via de media ”, aldus het OM.

In zes afleveringen pluist de serie dat dossier grondig uit. “De serie belicht het enigma van het gedoogbeleid,” zegt de regisseur, die behalve historische beelden zowel fictie als non-fictie in de scènes heeft verwerkt. Daarbij wordt ook de liquidatie van hasjkoning Klaas Bruinsma destijds voor het Hilton Hotel nagespeeld.

Een politiek pamflet is de serie niet, zegt de regisseur. Maar dat het Nederlandse gedoogbeleid meer kritiek dan lof oogst, raakt hem wel. “Uiteindelijk gaat het over de geschiedenis van een plant die gecriminaliseerd is. En waarbij Nederland ergens de houding van tolerant pioniersland is kwijtgeraakt. ”

De strafzaak tegen de verdachten staat gepland voor januari volgend jaar.

Bronnen o.a. Parool (NL), Telegraaf (NL), WorldTodayNews (EN)

Gerelateerde artikelen

2 opmerkingen

Bas 11 december 2020 - 02:58

Beste redactie,

Momenteel zoek ik Nederlandse ondernemers die in de Amerikaanse cannabis industrie werken en/of investeren. Dit is voor een mogelijke serie die als vervolg op de serie ‘Cannabis’ gezien kan worden. Ik werk niet samen met de producent of regisseur van dat programma, maar heb wel veel contacten die al hebben aangegeven mee te willen werken aan mijn serie.
Voorheen publiceerde ik in EssensiE en andere tijdschriften en websites.

Met vriendelijke groet,
Bas Vossen

Beantwoord
drugsinc 11 december 2020 - 13:48

Beste Bas, bedankt voor je reactie – wij hebben je zojuist per e-mail bericht hoe en op welke wijze we hieraan kunnen bijdragen. Horen het graag van je!

Beantwoord

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]